Birgitte Raaberg Midt om natten
SPONSORERET indhold

Birgitte Raaberg om rollen som Susan Himmelblå: ”Alt samlede sig professionelt, men gik i opløsning privat”

Hun blev landskendt for sin rolle i filmen ’Midt om natten’, da hun var nærmest nyuddannet. Det var både fantastisk, men også overvældende og svært, husker Birgitte Raaberg. Og midt i det hele ramte en stor sorg hende i privaten. Det fortæller skuespilleren i et interview med Hendes Verden.

Af: Freja Bech-Jessen og Susanne Baden Jensen Foto: Trine Bukh
02. maj. 2022 | Livsstil | Hendes Verden

”Kære Susan med de himmelblå…”

Ordene lød fra en syngende Kim Larsen i filmen ’Midt om natten’ i 1980’erne – og lige siden har Birgitte Raaberg været kendt som hele Danmarks Susan Himmelblå.

For filmen – og soundtracket – er her fem årtier senere stadig en del af dansk kulturhistorie. Men hvordan var det for kvinden med det lyse, krøllede hår og de berømte blå øjne at komme i fokus på den måde?

Læs også: Birgitte Raabergs bedste spirituelle råd

I et stort interview med Hendes Verden fortæller Birgitte Raaberg, at hun landede den ikoniske rolle lige i begyndelse af sin karriere.

”Jeg fik arbejde på Aarhus Teater og et engagement på Betty Nansen i København, straks efter jeg var færdiguddannet. Jeg måtte flyve frem og tilbage dagligt for at nå det hele og blev undervejs opdaget af Erik Balling, der sagde, at jeg havde filmudstråling og ville have mig med i en film. Et par år senere begyndte vi at indspille 'Midt om natten'. Og selvom jeg ikke anede, hvilken rolle Susan Himmelblå ville komme til at spille for mig – og for resten af Danmark – anede jeg nok konturerne af noget stort med Kim Larsen og Erik Clausen på rollelisten. Man kan sige, at jeg fik succes, nærmest inden min karriere var begyndt,” forklarer Birgitte Raaberg til ugebladet.

Midt om natten susan himmelblå.jpgBirgitte Raaberg som Susan Himmelblå sammen med Kim Larsen, der spillede Benny, i filmhittet 'Midt om natten'. (Foto: Fra filmen)

'Midt om natten' kom bragende i 1984 og blev en fuldstændig vild succes, husker hun.

”Det var komplet sindssygt. Den var alle vegne. Og det var vi også. I bladene, i aviserne og i tv-studierne. Det var som om, ingen kunne få nok af den film og af de karakterer, den introducerede os for. Og vi, der spillede med, blev de karakterer. Jeg blev Susan Himmelblå. I alle andres bevidsthed end min egen. Det var heldigt, at hun var så elskelig og sympatisk en karakter, for det må have været langt være at blive landskendt som en psykopat!”

Men side om side med at Birgitte Raaberg stod midt i sit folkelige gennembrud, oplevede hun også et af de største tab i sit liv.

Den private sorg

For i netop den periode, hvor filmen 'Midt om natten' var alle vegne, ramte en stor sorg den dengang 30-årige skuespillers nærmeste familie.

”Og så – midt i al lykken og travlheden – døde min far. Mens alt samlede sig professionelt, gik alt i opløsning privat. Som det jo gør, når man mister en, man elsker. Og jeg forstod, at man må lære at være i sorgen og glæden på én gang. Eller i hvert fald skiftevis. Og at man er nødt til at favne begge følelser,” fortæller Birgitte Raaberg til ugebladet.

Tabet af hendes far var ikke det eneste svære i den tid – eller i årene, der fulgte. For at blive så markant bundet op på en bestemt rolle, er ikke altid kun lykken for en skuespiller.

LÆS OGSÅ: Du forelsker dig i dén person, der sårer og forløser dig mest – og Jytte Vikkelsøe har opdaget hvorfor...

Her hjalp det til gengæld Birgitte Raaberg at huske på begge sine forældre og hver deres karaktertræk og styrker, som hun har kunnet bruge i sit eget liv.

”Det var ikke kun nemt at blive hele Danmarks Susan. Det var svært pludseligt at være allemandseje og typecastet som en bestemt type menneske. Jeg tyede til den spiritualitet, som jeg fik i fødselsgave af min far, og som også hjalp mig gennem studiet, da det var mest hektisk. Jeg mediterede og tog på retreat. Men jeg lænede mig også op ad de gener, min mor har givet mig. Hun er 91 år i dag og har altid været mega stærk og sej og haft begge ben plantet solidt på jorden. Hun har glade og duelige celler i kroppen. Og det er hendes styrke, som har givet mig den modstandskraft, den her branche også kræver,” siger Birgitte Raaberg til Hendes Verden.

Ti år senere, i 1994, fik Birgitte Raaberg rollen som lægen Judith i Lars Von Triers store tv-gyser 'Riget', og her fik hun med egne ord sit andet store folkelige gennembrud. En rolle, som hun kalder ”en befrielse” at spille.

Læs mere om Birgitte Raaberg i Hendes Verden i denne uge, hvor hun også fortæller om at forelske sig i en 20 år yngre mand, om aldrig at få opfyldt drømmen om et barn – og om at være aktuel i musicalen ’She Loves You’. Hendes Verden kan købes i butikkerne fra mandag 2. maj.

Anbefalet til dig