Den perfekte partner
SPONSORERET indhold

Sådan undgår du at falde for den forkerte

Det er muligt at blive bedre til atspotte ham, der er god for dig– og at styre uden om alle dem, der absolut ikke er.

Af: Anne Hermansen Foto: Bulls Press
04. sep. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Det mener sexolog og parterapeut Ingrid Hegland, som peger på, at svaret i første omgang er ret enkelt.

– Den rigtige mand for dig, er ham, der får dig til at føle dig værdsat. Virkelig værdsat. Som understreger og fremhæver det, du allerede er: nemlig dejlig, charmerende, klog, sjov og helt igennem skøn.

– Har han den modsatte effekt og giver dig svedige håndflader af de forkerte årsager – så du føler dig dum, klodset, grim og uvidende – er der stor sandsynlighed for, at han er forkert for dig. Måske rigtig til en anden, men bare ikke til dig. Med mindre, at du oplever den samme usikkerhed hver gang, du er på date, for så handler det nok ikke om ham, men måske om at dit eget selvværd ikke har det så godt.

Matcher han dine værdier?
Og hvad så i anden omgang? Eget selvværd, ok? Tjek! Mand ret dejlig? Tjek! Følelse af selv at være ret fantastisk (også i hans øjne)? Tjek! De første forudsætninger for at vurdere, om han er en, du gerne vil samle på, har tilsyneladende fået klarmelding hele vejen igennem. Hvad så nu? Ja, hvis du er interesseret i noget mere seriøst, så skal du ind og kigge på dine egne grundværdier, siger Ingrid Hegland, der bl.a. afholder workshoppen „So long single“, hvor hun giver redskaber til at finde den rigtige, undgå de forkerte og få mere kærlighed, romantik og eventyr ind i livet.

– Den rigtige mand for dig er nemlig også ham, der rammer dine grundværdier. Det kan jo være svært at vide, når man ikke har kendt hinanden så længe, men der er en form for nøgle, du kan bruge: Lav en liste over de ting, der er allervigtigst for dig i et parforhold. Maks. fem grundværdier, resten må venner og familie opfylde. Det kan f.eks. være at kunne lide at rejse sammen, at tale godt sammen, at have dejlig sex sammen, at kunne ligge en hel dag på sofaen og se film sammen osv.

– Ud for hvert punkt skriver du nu, hvilken følelse du tror, at det vil give dig at lave netop dén ting sammen med din partner. Ud for at rejse kunne det f.eks. være „udvikling, eventyr“. Ud for at tale sammen kunne det være „fortrolighed, samhørighed“. Ved sexen kunne det være „intimitet, tryghed, accept“, osv.

Listen med følelserne er din nøgle, din indre tjekliste, når du er sammen med den mand, du (måske) er interesseret i, siger Ingrid Hegland. For selv om du ikke kender ham godt nok til at have indblik i hans grundværdier – så skal samværet med ham give dig de samme følelser, som står på din liste. Dvs. f.eks. en følelse af udvikling, samhørighed, intimitet, tryghed, accept, osv.

– I virkeligheden er det nemlig ikke de konkrete ting, f.eks. at rejse eller se film sammen, der er allervigtigst for dig i parforholdet. Det er følelserne, som de oplevelser giver dig. Og dem kan du også få på andre måder. Mærker du de vigtigste følelser, når du er sammen med ham, så er der stor sandsynlighed for, at han er god for dig.

Hvis han vel og mærke rammer de tre øverste af de fem værdier/følelser på din liste, siger Ingrid Hegland.

– Passer han kun på én eller to nederst på listen, er han nok ikke et godt match til dig. Men giv ham nogle dates, inden du afskriver ham helt.

Læs også: Få gnisten tilbage i jeres forhold

Når han gør dig usikker
Men hvad nu, hvis du allerede er nået til tredje omgang? Eller bare fortsætter forbi alle røde advarselssignaler, fordi han er for uimodståelig, lækker, sexet… Hvad nu, hvis du sidder fast i din egen usikkerhed, som han bevidst eller ubevidst fyrer op under. Kort sagt: Du er vild med ham, men han er ikke god for dig.

– Det er en god ide, at du kigger på den usikkerhed og undersøger, hvilke sider af dig selv, du ikke helt har taget ejerskab over. Men allerførst og i forhold til ham skal du finde ud af, hvad han helt konkret gør eller ikke gør, som giver dig den følelse. Og anmod ham om at gøre det modsatte. Hvis han f.eks. glemmer at ringe tilbage som aftalt, så sig, at det giver dig en følelse af ikke at være vigtig, og bed ham om at gøre det fremover. Hvis han aflyser aftaler i sidste øjeblik gang på gang, så fortæl ham, at det er respektløst i forhold til din tid og planlægning og bed ham om holde aftaler fremover.

– Fortsætter han i samme spor, så viser det, at han ikke er villig til at komme dig i møde på noget, som er vigtigt for dig. Og fortsætter du – så er du på vej ind i et ulige parforhold. Og det kan ikke anbefales, hvis du gerne vil bevare din selvrespekt. Han er med andre ord forkert for dig!

Der er nemlig én ting mere, du skal være opmærksom på i begyndelsen af (og selvfølgelig også senere) i et parforhold, siger Ingrid Hegland. Også når det handler om de mænd, som kunne være rigtige for dig. Og det er din egen værdi. Du er kostbar. Hvilket er noget helt, helt andet end at spille det.

Vis ham, du er noget værd
– Du skal vise ham, at du er noget værd, og at du godt ved det. At du gerne vil have ham, men ikke for enhver pris. Generelt har kvinder i dag svært ved at overgive sig, slippe kontrollen og „lade sig gribe“ af en mand. For vi er vokset op med værdier om, at vi altid skal være stærke, selvstændige og uafhængige. Men et kærlighedsforhold er også overgivelse og hengivelse – ellers kommer vi aldrig tæt på hinanden. Det skal bare være give and take i en balance, som er sund og god for dig.

– Så værdsæt det, du giver ham. Lad være med bare at øse ud uden at få noget igen. Træk dig lidt tilbage i stedet for altid at være den, der sms’er og ringer, hvis det er dit mønster. Vis ham: „Så længe, du passer på mig, respekterer mig og værdsætter mig, overgiver jeg mig fuldstændig til dig. Og hvis jeg har den oplevelse, at du ikke passer på mig – ja, så har jeg andre aftaler. Om ikke andet så med mig selv.“

Pointen er: Den rigtige for dig, er ham, der får dig til at føle dig værdifuld. Og det kan han faktisk kun for alvor, hvis du også selv føler, at du er noget værd. Hans væremåde over for dig er nemlig et spejlbillede af, hvad du værdsætter – og ikke værdsætter – hos dig selv. Så vejen til det dejlige kærlighedsforhold, der venter på dig derude, går gennem din anerkendelse af dit eget værd.

NÅR HAN ER RIGTIG FOR DIG, så føler du dig…

Værdsat sammen med ham.
Respekteret sammen med ham.
Set som den, du er sammen med ham.
Større som menneske i stedet for mindre sammen med ham.
Endnu mere smuk, skøn, sexet, kvindelig, dejlig, klog, sjov og fantastisk sammen med ham.

Og så matcher han dine grundværdier. Dvs. at du i samværet med ham oplever og mærker de samme følelser, som dine fem vigtigste krav til et parforhold vil give dig.

Kilde: Ingrid Hegland, sexolog og parterapeut.

NÅR HAN ER FORKERT FOR DIG, så føler du dig…

I tvivl om dit eget værd sammen med ham.
Misforstået sammen med ham.
Usikker på dig selv sammen med ham.
Mindre som menneske i stedet for større sammen med ham.
(Endnu) mere uvidende, klodset, grim og forkert sammen med ham.

Og dog – hvis du oftest får en følelse af mindreværd, når du er på date med en mand, så handler det formentlig ikke om ham, men om, at dit eget selvværd ikke har det så godt.

Kilde: Ingrid Hegland, sexolog og parterapeut.

Læs også: Sådan bliver du god til flirt og forførelse