Helle Busck Fensvig
Foto: Rishi Helle Busck Fensvigs brev til sit yngre jeg.

Helle Busck Fensvig om at arbejde for meget

"Tænk på, at man også kan arbejde for meget, så det den dag, du får lyst til at få endnu et barn, ikke lader sig gøre"

Hvad ville du skrive, hvis du fik mulighed for at sende et brev til en yngre udgave af dig selv – med al den viden om livet, du har i dag? Direktør for Arnold Busck, Helle Busck Fensvig, skriver om at arbejde så meget, at man går glip af chancen for at få endnu et barn.

Kære Helle,
Du bliver en slider. Ligesom din far er det nu, når han sidder ved sit skrivebord og arbejder til langt ud på natten. Sådan bliver du også. Lige nu ser du måske ikke dig selv som den fødte leder, men det bliver du.

Karriere kommer til at betyde utrolig meget for dig. Selvom du aldrig helt ender på den hylde, du troede. Det står jo skrevet i stjernerne, at du skal involvere dig i familievirksomheden, men det gør du ikke. Bøger siger dig intet lige nu, ved jeg. Du vil på universitetet, din førsteprioritet er jura, men du ender altså på CBS, og det bliver fantastisk for dig. Du bliver hurtigt en del af bankverdenen, du bliver investment banker i Danske Bank, hvor du i mange år fører store virksomheder på børsen, inden du får muligheden for bruge din finansviden og springer over i ventureindustrien og senere i et nyopstartet biotekfirma, som udvikler – hold fast – allergimedicin. Det går ikke helt, som du håber på, men du holder skansen; da medicinen ikke virker, og du må betale pengene tilbage til investorerne.

Men du kaster ikke håndklædet i ringen. Sådan er det jo med dig. Og da direktøren i Arnold Busck-kæden giver udtryk for, at han forlader posten, tager du over. Du sidder jo alligevel i bestyrelsen, og det er en stor udfordring. Selvom det ser umuligt ud at redde Arnold Busck – for folk læser jo færre bøger, og digitaliseringen vinder frem – så takker du ja til posten og bliver den nye administrerende direktør. Tænk engang!

Du skal vide, det ikke bliver mindre skræmmende med tiden at tage sådanne udfordringer op. Nogle gange er det lige før, du tuder, så bange er du for, hvad der skal ske, når du sidder alene og tænker over det. Men det er jo også det, der driver dig. Og når du så står i de der virkelig pressede og hårde situationer, så husker du tilbage på dengang, din mor fik sklerose. For det får hun. Hun bliver så syg, at hun ikke kan bo hjemme mere, og du må sende hende på plejehjem, og så sidder hun der blandt 80-årige demente. Det er det værste, du får lov at opleve i dit liv. Og når du kan klare det, kan du også klare de udfordringer, som jobbet giver dig gennem livet.

Helle i sine 20'ere på en sommerferie i udlandet.

For det løser sig jo altid. Og du elsker udfordringer og at møde nye mennesker. Ligesom din far gør nu. Du er lavet af samme stof. Du tror på dig selv, og det er måske også derfor, du tør kaste dig ud i så meget. Og mange gange lykkes det; spoler du tiden frem her til 2017, vil du vide, at familieforetagendet klarer sig godt på grund af dig Helle. Hvad der synes umuligt at redde, får du til at fungere. Du skal være stolt af dit ældre jeg.

Når du som voksen arbejder så ekstremt meget, så er det fordi, du kan lide at tage ansvar. Du får aldrig svært ved at træffe beslutninger, og du åbner munden, når noget er uretfærdigt – det skal du blive ved med. Dine omgivelser kommer til at sætte pris på, at de kan stole på dig. At du behandler andre mennesker ordentligt, kommer du længst med.

Du bliver gift med Jesper, som du er kæreste med nu. Og du er heldig, at du i ham får en mand at støtte dig til og dele livet med, og som tager teten i forhold til børnepasning. Det er konsekvensen af, at du arbejder så meget, men I er enige om, at det er en fin fordeling. På den måde får din datter Eva også lov at vokse op i en tæt relation til sin far, og hun får et misundelsesværdigt forhold til sine bedsteforældre. At karrieren kun tillader, at du kan se Eva i weekenderne og om aftenen ved middagsbordet – inden du skal tilbage på arbejdet igen – fortryder du ikke. Du synes faktisk, det er sært, at de fleste mener, man bliver en dårlig mor af at gøre karriere.

Det gør du ikke. Du bliver en fantastisk og nærværende mor. Når andre børnefamilier stresser rundt i Netto lørdag kl. 9, ligger du og ser tegnefilm med Eva og render rundt i morgenkåbe til langt op ad formiddagen. Du kommer til at hvile utrolig meget i dig selv. Meget mere, end du gør nu.

Dog vil jeg sige, Helle, at hvis du får muligheden, og det gør du, så tag ud at rejse! Jeg ved, at du hele tiden får de mest spændende og prestigefyldte opgaver, men slip det hele og tag af sted! Det er for sent, når du får Eva.

Og tænk på, at man også kan arbejde for meget, selv du. Så meget, at det – den dag, du får lyst til at få endnu et barn – ikke lader sig gøre, fordi du ikke lægger arbejdet til side. En dag er det for sent, og det bliver du så ærgerlig over, så kære du, husk at gøre, hvad der er bedst for dig selv, tro ikke, du kan planlægge alt, for det kan du ikke.

Knus Helle

Helle Busck Fensvig, 51

Adm. direktør i Arnold Busck siden 2010, Arnold var Helles oldefar.

Gift med Jesper Toft Fensvig, der var direktør på forlaget Nyt Nordisk Forlag, indtil det blev solgt til Gyldendal i 2016.

Mor til en datter på 22 år.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Karriere