Lars Løkke Rasmussen og Anders Lund Madsen
Foto: Martin Bubandt Lyt til de nyeste afsnit af "Lund og Løkke" i podcast-appen Talk Town.

Lars Løkke om tiden som statsminister: Det var tungt at skrive kondolencebreve til dræbte soldaters familier

Som statsminister skal man håndtere mange former for kriser og katastrofer, men krigen i Afghanistan mindes Lars Løkke alligevel som særligt tung. Hver gang en soldat vendte hjem i en kiste, sendte han håndskrevne kondolencebreve til de efterladte, fortæller han i Talk Town podcasten ”Lund & Løkke”.

Efter terrorangrebene 11. september 2001 gik USA i krig mod det afghanske Taleban-styre, og som allieret fulgte Danmark trop. I 2009 tiltrådte Lars Løkke som statsminister, og dermed overtog han ikke bare nøglerne til statsministeriet, men også en tung, tung byrde. For Danmark var i krig.

– Det har været noget af det tungeste. Der var en periode, hvor der var for mange af dem. De dræbte soldater. Hvor jeg synes, jeg skrev de der kondolencebreve tit. Jeg skrev dem i hånden, erindrer den forhenværende statsminister i den nye episode af Talk Town podcasten ”Lund & Løkke”.

– Hvor mange soldater døde der i Afghanistan?, spørger medvært Anders Lund Madsen.

– 43, svarer Lars Løkke prompte. Det tal kan han i søvne.

– Det er jo lige så mange, som amerikanerne har mistet. Altså proportionalt, siger Lars Løkke.

Humor i håbløsheden

Også Anders Lund Madsen har haft krigen i Afghanistan helt tæt inde på livet, da han i forbindelse med en tv-optagelse rejste til krigszonen og Camp Bastion i Helmand-provinsen for at optræde for de udsendte soldater.

– Vi kunne ikke gå udenfor, og vi kørte i sådan en bizar armeret container, der var sikret mod vejsidebomber, siger han og fortsætter:

– Vi lavede talkshow dernede fra inden jul. Det var ret svært at finde nogen, der gad at tage med. Det var ikke en populær krig. Men så sagde Joan Ørting: Det vil jeg gerne. Jeg elsker hende for det. Ubetinget.

– Havde I brug for en sexolog der?, spørger Lars Løkke undrende.

– Det viste sig, at det faldt på et virkeligt tørt sted. Mange unge mænd, mange gode spørgsmål, svarer Anders Lund Madsen, som kun han kan slippe afsted med det i en ellers alvorlig samtale.

Sangeren Karen Rosenberg var en af de få kunstnere, der kunne lokkes med for at optræde for de danske soldater.

– Men hvad er det, der gør det? I Amerika og UK tror jeg, det ville være en æressag at synge for soldater, siger Lars Løkke.

– Ja, men det var det altså ikke. Det var eddermame heller ikke et populært projekt i Danmarks Radio. Det var heller ikke supernemt at finde folk, altså fotografer og så videre. Det var bare ikke en krig, der var elsket af nogen her.

– Men jeg synes jo bare, at uanset hvad man så mener om de politiske beslutninger, og hvad for en krig man har sendt nogle danske drenge og piger ud i, så må man ligesom have respekt for soldaterne, slutter Lars Løkke.

Hør hele podcasten hos Talk Town her. De første 14 dage er gratis. Ingen binding.

Om podcasten Lund og Løkke

Lund&Loekke
Foto: Martin Bubandt

Lars Løkke Rasmussen og Anders Lund Madsen drager på tur rundt i landet for at vise hinanden - og lytterne - det Danmark, de begge er rundet af, og som former os alle sammen. Deres forhold er baseret på et spinkelt venskab fra et efterår på jurastudiet i 1983. Siden da har livet ført dem i forskellige retninger med hver deres erfaringer.

Lyt til podcasten i Talk Town her

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.


Find stærke personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Samfund og Politik