Nukâka Coster-Waldau

Foto: Franne Voigt og Caroline A. Bagger Nukâka Coster-Waldau er glad for, at den yngre generation kan tale mere åbent om seksualitet, end hun kunne, da hun som 21-årig forelskede sig i en pige.

Nukâka Coster-Waldau om sin hemmelighed: Jeg har tænkt over, om det er værd at fortælle…

Nukâka Coster-Waldau gider ikke længere at skjule sin fortid. Den gør hende til den, hun er – og det er hun stolt over, fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Nukâka Coster-Waldau er træt af hemmeligheder. Træt af at føle sig forkert og pynte på tingene.

Derfor gider hun ikke længere at lægge skjul på, at hun engang var indlagt på psykiatrisk afdeling på grund af en depression.

Og hun gider heller ikke at skjule, at hun altid har forelsket sig i mennesker og ikke køn. Det fortæller hun i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

”Uden at det skal være en sensation, så kan jeg fortælle, at jeg var kæreste med en pige i fire år, da jeg var ung,” siger den 48-årige skuespiller:

”Altså… Jeg har tænkt meget over, om det er en ligegyldig ting at fortælle, og det er det jo i princippet, men jeg kender så mange, der kæmper med deres seksualitet og ikke tør være sig selv. Unge mennesker, voksne mennesker, som føler sig forkerte. Der er også kommet mange flere køn, hvilket da godt kan forvirre mig, men jeg har stor respekt for det og lytter efter, når nogen prøver at forklare mig det. For de yngre er det meget naturligt. Sådan er verden i dag.”

Efter Nukâka Coster-Waldau flyttede fra Grønland til Danmark mødte hun som 21-årig en pige, hun forelskede sig i.

Det var, siger hun, en blanding af et oprør mod at være det ”søde, kønne, dygtige og venlige barn” og senere datteren af en kendt grønlandsk politiker (Josef Motzfeldt, red.), men også behovet for at undersøge sin egen seksualitet, fortæller hun til ALT for damerne.

”Det starter jo fra barnsben, når børn begynder at lege numseleg og får at vide, at det må de ikke, puha, tag noget tøj på. Allerede dér vil man føle sig forkert i egen krop. Men seksualitet er jo en naturlig ting, uanset hvordan den kommer til udtryk. Vi har bare vedtaget, at det normale er at være gift med en af det modsatte køn. Men man skal da ikke føle sig forkert, hvis man vælger noget andet.”

Savner du ikke at dyrke sex med en pige?

Det har aldrig været et problem for Nukâka Coster-Waldaus ekskærester eller hendes nuværende mand, Nikolaj, at hun har haft et forhold til en kvinde. Men hun er forundret over, hvordan fremmede mennesker føler sig berettiget til at spørge om dybt private ting – kun fordi hun har været kæreste med en af samme køn.

”Jeg synes, det er så frækt, hvad folk kan finde på at spørge om, hvis man har været kæreste med en af samme køn. Jeg er f.eks. blevet spurgt: ”Savner du ikke at dyrke sex med en pige?”. Eller: ”Hvem er manden/damen i sådan et forhold?”. Man ville jo aldrig spørge en heteroseksuel så direkte til deres sexliv, vel?,” siger hun.

På mange måder minder de spørgsmål, hun har fået om sin seksualitet, om dem, hun har fået på grund af sin grønlandske baggrund. Det handler alt sammen om fordomme, mener hun, og dem vil hun gerne gøre op med.

”Jeg kunne da ikke finde på at spørge dig: ”Var der meget alkohol i dit barndomshjem?”. Men det er jeg blevet spurgt om, fordi jeg kommer fra Grønland. Og jeg ville aldrig sige til dig: ”Du er godt nok smuk af en dansker at være”. Det har jeg selv fået at vide mere end én gang: ”Hvor er du smuk, man skulle ikke tro, at du var grønlænder”. Altså vi går nogle ting igennem i vores udvikling. Nogle mennesker lever tingene ud, andre gør ikke, men jeg har valgt kaste mig nysgerrigt ud i livet, og det er der kommet meget godt ud af. Jeg er jo den, jeg er, på grund af min historie, og den person kan jeg faktisk godt lide i dag,” siger hun.

Læs det fulde interview her.

Nukâka Coster-Waldau, 48 år

  • Skuespiller aktuel i tv-serien ”Tynd is”, der vises  på C More og DR
  • Skriver på sit første filmmanuskript med titlen ”Kaffemik”
  • Født i Grønland og har boet i Danmark, siden hun var 20 år
  • Har medvirket i teaterforestillinger, film og tv-serier som ”Forsvar” og ”Forbrydelsen”. Har sit eget band, Suluit, hvor hun skriver sange og synger
  • Gift med skuespiller Nikolaj Coster-Waldau på 23. år. Sammen har de døtrene Filippa, 19 år, og Safina, 16 år
Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Kendte og LGBTIQ+

610x200_woordy_knap2.jpeg