Sund graviditet
SPONSORERET indhold

32 gode råd: Sådan får du en sund graviditet

Vi ønsker dig den allerbedste graviditet og har derfor fundet de ypperste råd til, hvordan din ventetid kommer til at stå i sundhedens og velværets tegn.

Af:: Af Anna Rossman Thejsen, Vores Børn Foto: iStock
19. sep. 2013 | Børn | Vores Børn

Her er 32 gode råd til en sund graviditet

 

1. Husk gode mellemmåltider

For ikke at ende i Lagkagehuset hver dag klokken fire er det en god ide at proviantere med sunde snacks i løbet af dagen. Mandler og rosiner udgør en god duo, og små rugbrødshapser, en yoghurt med sprød mysli og rugkiks er også gode mellemmåltider.

2. Forær dig selv en massage

Vidste du, at der findes særlige brikse, der har hul til den voksende vom, så du kan nyde at ligge på maven og få løsnet op for ømme muskler en halv times tid? Vil du være sød ved din gravide krop, så forær dig selv en tur til massøren.

3. Tag en middagslur så ofte som muligt

Du har brug for ekstra energi og styrke til dig og dit barn. Så tag nu den morfar på sofaen! Sidegevinsten ved at få stængerne op er, at det kan være med til at forebygge (alt for) hævede fødder og ben sidst på dagen.

LÆS OGSÅ: Sunde safter til dig og maven

4. Drik (lidt) færre kopper kaffe

Sundhedsstyrelsens anbefaling er ‘op til’ tre kopper kaffe om dagen, men kan du nøjes med at nyde én god kop, vil det være gavnligt. Koffeinen påvirker nemlig dit barn på samme måde, som den påvirker dig. Bare stærkere. Men kaffe med måde skader altså ikke dit barn.

5. Hop i et par flade sko

Hurra for, at ballerinaer og sneakers er højeste mode. Det bliver du glad for, i takt med at maven bliver tungere og fødderne ømmere. Også en god undskyldning for at gå ud og shoppe nye pæne sko, som både duer nu, og når du snart skal ud at trille med barnevogn.

6. Svøm, svøm, svøm!

Kroppen bliver fuldstændig vægtløs i vand, og du kan pludselig bevæge dig frit igen. Du kan hurtigt mærke, hvis det bliver for meget, ved at du får plukkeveer, og så er det bare om at holde en pause.

7. Sluk ildebranden i din hals

Mange gravide døjer med halsbrand, når baby begynder at fylde. Men du kan faktisk dæmpe den brændende fornemmelse ved at undgå for krydret mad, sørge for at få masser af kalk ved at drikke mælk eller at tage 500 milligram calcium gennem hele graviditeten.

LÆS OGSÅ: Opskrifter: Spis kvalmen væk

8. Sov med en pude mellem benene og brysterne

Få fat i en lang pølsepude, som kan nå hele vejen op langs din krop, så den både kan ligge mellem knæene på dig, hvilket skåner dit bækken og mellem brysterne, som kan føles tunge, når du ligger på siden. Bagefter kan puden bruges dels som ammepude, dels som pude rundt om baby, når den lille skal lære at sidde.

9. Få akupunktur og zoneterapi

Både akupunktur og zoneterapi er gode hjælpere at ty til, hvis kvalme, træthed, forstoppelse, hovedpine og bækkeneller lændesmerter er blevet dine tro følgesvende. Det dulmer generne og giver et dejligt skud ny energi.

10. Brug rene cremer og makeup

Et godt råd er at skære ned på mængden af skønhedsprodukter. Det er nemlig cocktail-effekten af diverse ingredienser, der kan være problematisk for babys sundhed. Går du efter dem, der er Svanemærkede eller mærket med Blomsten, går du ikke helt galt i byen.

LÆS OGSÅ: 9 ting du skal vide, før du køber creme

11. Dyrk motion

Det er altså ikke til at komme udenom: Motion er godt, ikke mindst for dig, der slæber rundt på en masse ekstra kilo. Få dig et morgenritual med at dyrke den motion, der nu passer dig bedst, et par gange om ugen.

12. Forkæl dig selv – big time!

Lige om lidt er du mor 24-7, så husk nu at forkæle dig selv godt og grundigt inden da. Spis brunch med veninderne, gå på restaurant og i biffen med din kæreste, shop til baby og dig selv – eller bare gør, hvad der lige præcis gør dig glad!

13. Drik vand, vand, vand

Lyder de to anbefalede liter vand til gravide om dagen som et umuligt mål? Begynd med en liter vand i køleskabet om morgenen, og sørg for at drikke den i løbet af formiddagen. Gentag ritualet efter frokost, så skulle den være hjemme!

14. Kom af med stoppet næse

En del gravide oplever at få tilstoppet næse, fordi slimhinderne i næsen hæver. Som gravid må du ikke bruge næsespray, men prøv for eksempel saltvandsampuller fra apoteket, eller lav selv lindrende dampbade med kamilleblomster og pebermynte.

15. Brug et armbånd mod kvalme

Bølger kvalmen ind over dig dag efter dag, er sea bands måske løsningen. Armbåndene fås på apoteket og har en lille akupressurkugle, som laver et let tryk på dine håndled. Det er ikke alle, de virker for – men er du en af de heldige, kan du slippe helt for kvalme, så længe du har dem på. Det er da forsøget værd!

LÆS OGSÅ: Graviditetsgener – sådan bekæmper du dem

16. Læg en ansigtsmaske

Avocado, agurk, honning, citron, natron, æggehvide og mange andre almene køkkeningredienser kan snildt bruges som ansigtsmaske til både fedtet, tør og uren hud. Det er både sundt og ekstremt godt for pengepungen.

17. Lav knibeøvelser hver dag

Ved at træne bækkenbunden med knibeøvelser kan du mindske risikoen for, at du bliver en af dem, der kommer til at tisse i bukserne eller får hæmorider under graviditeten. Samtidig får du nemmere ved at træne din bækkenbund op igen efter fødslen. Selv sexlivet bliver bedre af en stærk bækkenbund!

18. Gør rent uden kemi

Hverken du eller baby har godt af kemikalier, så brug så vidt muligt kun Svanemærkede produkter i husholdningen. Eddike er et billigt alternativ, der kan bruges til rengøring, især af toilet og køkken – og såmænd også i vaskemaskinen som skyllemiddel.

LÆS OGSÅ: Knibeøvelser – styrk din bækkenbund

19. Gå til kamp mod strækmærker

En god creme eller olie kan eftersigende være med til at mindske risikoen for strækmærker, fordi det øger blodcirkulationen – der er dog delte meninger om, hvorvidt du rent faktisk kan undgå strækmærkerne helt. Olie og creme hjælper også, når maveskindet kløer. Sørg også for at få godt med C- og E-vitamin ved at spise masser af frugt og grønsager og gode fedtsyrer ved at spise fisk – det giver alt sammen sund hud.

20. Don’t worry, be happy …

Bliver du bare mere og mere bekymret, i takt med at din mave vokser? Er du nervøs for, at du har spist noget, du ikke burde, sidder følelserne uden på tøjet, eller sker der ting med din krop, du ikke forstår? Så tal med din læge eller jordemor – han eller hun kan berolige dig.

21. Smør et ekstra lag solcreme på

Kombinationen af graviditetshormoner og sol kan give dig mørke pigmentforandringer i ansigtet. Smør ekstra godt med solcreme på (minimum faktor 15), og tag også gerne en beskyttende hat på, når du skal ud i sommersolen.

LÆS OGSÅ: Forstå din gravide mand

22. Bed om hjælp

Du bærer i forvejen rundt på en del ekstra kilo, så spørger du din kæreste pænt, om han vil bære de tunge indkøb og de fyldte vaskekurve, mon så ikke du vil se en vaskeægte gentleman springe ud?

23. Skru ned for ambitionsniveauet

Lider du af rengøringsvanvid, kan du lige så godt begynde at sænke ambitionerne nu. Din gravide krop har brug for ro, og når baby kommer, bliver der nok alligevel ikke så meget tid til den slags gøremål.

24. Få frisk luft hver dag

Frisk luft er og bliver en god kur mod det meste. Så er du lidt stiv i kroppen efter at have siddet ned en hel dag, har du kvalme eller kriller i benene – så gå en tur. Banalt? Ja, men det virker!

25. Smil til fotografen

Selv om du måske føler dig mere som en strandet hval end en modella, så husk at få taget billeder. Besøg eventuelt en professionel fotograf, og få foreviget maven, mens den endnu er der. Gravide er og bliver smukke. Basta.

26. Drik festlige bobler

Savner du at holde om et glas med stilk, når der er fest? Så fortvivl ej. Bobler uden alkohol finder du i ethvert supermarked, de kan sagtens smage lifligt, og du kan drikke dem med god samvittighed og føle dig som en del af festen uden at frygte, at du skader den lille i maven.

LÆS OGSÅ: Få en sjov nytårsaften som gravid

27. Tag et fodbad

For ømme og trætte fødder kan et hjemmegjort fodbad gøre underværker. Måske kan du bagefter få din kæreste til at massere dine fødder med en god creme? Ahh …

28. Tud til sentimentale film

Har du allerede oplevet de der berømte tudeture og forvirrende følelser, der ræser rundt i kroppen? Det er helt okay og helt normalt. Faktisk kan det være rigtig godt at få afløb for al den ophobede følsomhed i dit indre med en god, gedigen tudetur til en pladderromantisk film.

29. Gå til fødselsforberedelse

Et fødselsforberedelseskursus kan være en rigtig dejlig og lærerig måde at forberede sig på. Der findes et væld af forskellige typer, men fælles for dem alle er, at du lærer vejrtæknings- og afspændingsøvelser, træner fysisk og taler om den forestående fødsel. Yoga er en anden skøn måde at koble af og forberede sig på.

LÆS OGSÅ: Syv metoder: Bliv forberedt til din fødsel

30. Mød din nye ven, bolden

Døjer du med ondt i ryg og lænd, er en pilatesbold en god investering. Brug den som stol, og både din holdning og ryg vil få det bedre. Og når veerne til sin tid kommer, er den såmænd også en god hjælper!

31. Få en god klipning

Når nu hårfarvning, hårlak og den slags er no-go for en gravid, så må man jo ty til andre midler. En god klipning og plukning af øjenbryn hos frisøren er der ingen, der kan have ondt af. Smuk ser du ud med nye lokker og strutmave!

32. Tag på kærestetur

At få en baby er ikke enden på al spontanitet – men det er nu, du og din kæreste skal nyde at have 100 procent tid til hinanden. Så pak weekendtasken, før det er for sent, og tag en smuttur til en storby eller i sommerhus.

Kilder: Politikens Graviditetsbog af Lene Skou Jensen, Politikens Forlag, Råd om mad og motion, når du er gravid, pjece fra Sundhedsstyrelsen, Sst.dk, Strutshop.dk, Sundhed.dk, Jordemoderforeningen.dk og Voresbørn.dk

LÆS OGSÅ: 10 hemmeligheder om at blive mor

LÆS OGSÅ: VIDEO: 9 måneder – "Yay, jeg er gravid!"

LÆS OGSÅ: 8 ting, du ikke skal sige til en gravid