Når en baby ikke er lykken

Foto: Privat "Der er én opskrift på mor-rollen, og hvis man ikke kan følge den, så er det forkert"

Når en baby ikke er lykken

"Jeg elsker ikke at være mor"

Mødre der ikke elsker mor-rollen, har svært ved at fortælle andre, hvordan de har det. Vi har nemlig en forestilling om, at mødre elsker livet som mor, men sådan er det ikke nødvendigvis.

Som mor ofrer du alt for dine børn, elsker dem betingelsesløst og har dem 100 procent i centrum. Ikke?

Nej, det er ikke alle mødre, der elsker mor-rollen. Og ikke alle mødre er blevet lykkeligere, efter de har fået børn. Det er ellers den altoverskyggende forestilling om mødre. Netop derfor er det også tabubelagt, hvis man ikke har det sådan.

Da Jeanett Drevsfeldt var nybagt mor, og hendes venner kom på barselsbesøg, var der flere, der spurgte hende, om ikke det var det mest fantastiske at få en baby. Et spørgsmål som Jeanett Drevsfeldt ikke følte hun kunne svare nej til – selvom det ville være det mest ærlige.

LÆS OGSÅ: Find dit barns kærlighedssprog

– Jeg følte, der var noget galt med mig. Jeg fik ikke den her “halleluja lykkefølelse”. Jeg tænkte, at det fede måtte komme senere, men da min veninde sagde, nærmest med misundelse i stemmen, at jeg skulle nyde de to første uger, for de var helt magiske, følte jeg igen, der var noget galt – at jeg var defekt, siger hun.

Jeanett Drevsfeldt knuselsker sin datter, og kysser og krammer hende hver dag. Hun har aldrig fortrudt, at hun fik hende, men der er noget indeni, som hun har svært ved at forklare.

LÆS OGSÅ: Mor-rollen: Brug dine instinkter

– Jeg kan ikke sige konkret, hvorfor jeg ikke elsker mor-rollen. Det kan lidt beskrives som en form for frihedsfølelse, jeg ikke længere har, men det er heller ikke fordi, jeg vil ud at drikke mig fuld med mine veninder. Det er ufattelig svært at sætte ord på. Det handler heller ikke om bleskift og andre praktiske opgaver, forklarer Jeanett Drevsfeldt.

Mit liv er som en opvredet klud

Jeanett Drevsfeldt er ikke alene om at have det sådan. De seneste måneder har flere og flere mødre stået frem i medierne og fortalt, at de enten har det svært ved mor-rollen eller ligefrem fortryder, at de har fået børn.

Faktaboks

Jeanett Drevsfeldt har bloggen missjeanett.dk. Her skriver hun om sin datter, tøj, mad, rejser og hendes hjemby Odense.

Mor til Bella, 3 år.

Forlovet med Tim Vermund.

I Svenska Dagbladet skrev en anonym kvinde i maj måned i år, at hun ikke ville have fået børn, hvis hun havde vidst, hvad hun ved i dag.

– Jeg elsker mine børn, og jeg er taknemmelig for, at jeg har givet dem forudsætningerne for et fint liv hver og en. Men mit liv er som en opvredet klud. Nej, jeg havde aldrig fået børn, hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag, skriver hun i Svenska Dagbladet.

Selvom Jeanett Drevsfeldt på ingen måder fortryder, at hun for tre år siden blev mor, så vidner hendes historie om, at kvinder har det lige så forskelligt med mor-rollen, som folk har det med andre aspekter af livet.

Mor-rollen er det ultimative

Det er svært at vurdere, hvor mange mødre, der har eller har haft det svært i mor-rollen. Ifølge kultursociolog Emilia van Hauen er det dog noget, som flere kender til. Det skyldes blandt andet den måde, vi definerer en mor på.– Der er en kulturel forestilling om, at mødre er kvinder, der ofrer alt for deres børn og elsker dem betingelsesløst. Det gør, at nogle mødre føler sig låst i forestillingen om, at for at bevise, at de faktisk elsker deres barn, skal de opføre sig på en særlig måde med hensyn til at ofre det liv, de havde før de blev mødre. Det er principielt det, som de her mødre reagerer og protesterer imod. De føler sig alt for belastet af at skulle opføre sig på en særlig samfundsmæssig acceptabel måde som mor, for at være en god mor – og det vil de ikke underkaste sig, siger Emilia van Hauen.LÆS OGSÅ: Sådan viser du kærlighed til dit barnJeanett Drevsfeldt kan også nikke genkendende til karakteristikken af den altopofrende mor.– Der er én opskrift på mor-rollen, og hvis man ikke kan følge den, så er det forkert. Kvinder må gerne have forskellige mål inden for eksempelvis karriere, men det ultimative mål for en kvinde er at være mor, siger Jeanett Drevsfeldt og fortsætter:– Men det er heller ikke fordi, at de kvinder der synes, at mor-rollen er det mest fantastiske, ikke må larme og være verbale omkring det. Det handler om, at der også skal gives plads til, at man kan have det på en anden måde, uden man bliver “slået ned med kølle”, forklarer hun.

Fordrejet billede                              

En mor har ikke altid været én, der ofrer alt for sine børn og har dem 100 procent i centrum. Tidligere var forældrene centrum i familien – de opdrog og slog deres børn – men de sidste 30 år er der kommet mere og mere fokus på familiens yngste, forklarer Emilia van Hauen.

– I dag er det ofte børnene, der kommer i første række og får lov til at sætte dagsordenen i familien, hvilket ikke altid er til børnenes fordel. Det er blandt andet en konsekvens af den individualiseringsbølge, der startede i 80erne, og som satte det enkelte individ i centrum. I dette tilfælde har det ført til, at forældrene gerne vil være de bedste ekspertforældre, hvorfor børnene så kommer i centrum på en ikke altid sund måde, siger hun.

På de sociale medier bliver vi også fodret med historier og billeder af mennesker, der er fulde af overskud, spiser lækker mad og træner, selvom de har små børn. Det lægger et pres på nutidens mødre, forklarer Emilia van Hauen.

– Tidligere boede vi i mindre byer, og vi så, hvordan det rent faktisk foregik hos andre familier. I dag henter vi information alle mulige steder fra og meget af det, der bliver delt, handler jo om hvordan man bliver den bedste, hvilket ingen naturligvis kan leve op til, siger Emilia van Hauen.

Det er ifølge Emilia van Hauen vigtigt, at flere bliver opmærksomme på, at livet som mor ikke kun er rosenrødt. Også Jeanett Drevsfeldt håber, at der kommer mere opmærksomhed på emnet, så det, når hendes datter får børn, er okay at snakke højt om, at ikke alle elsker mor-rollen i den form, som samfundet i dag synes, den skal være, for at være ok.

– Der er ikke plads til, at man kan være den mor, som man nu engang er. Vi er mødre på forskellige måder, og vi kan lide rollen på forskellige måder, og det skal der være plads til, siger Jeanett Drevsfeldt.

#regrettingmotherhood

Debatten om mødre, der ikke elsker mor-rollen startede, da den israelske sociolog Orna Donath udgav bogen ’Regretting motherhood’. Heri fortalte 23 mødre mellem 26-73 år, at de ville vælge deres børn fra i dag – selvom de samtidig fortæller, at de elsker deres børn. Læs uddrag fra bogen her.

LÆS OGSÅ: 16 små kærlighedsgerninger dit barn vil elske

LÆS OGSÅ: Mor-rollen: “Hvor god en mor er jeg, hvis jeg aldrig blev ladet op?"

LÆS OGSÅ: Mor og særligt sensitiv? Sådan passer du på dig selv

Se, hvad vi ellers skriver om: Mor, Psykologi og Børnepsykologi

610x200_woordy_dmjpg.jpg