Sommermad
Foto: Visuel Kommunikation

7 lækre sommersalater

Disse mættende sommersalater vil helt sikkert gøre lykke på middagsbordet.Hovedsalat med rimmet laks, radiser og rygeost
Til 4 personer

Laks, radiser og rygeost er indbegrebet af dansk sommer. Server med lækkert brød og en god kølig hvidvin.

1,5 spsk. sukker
2 spsk. havsalt
saft fra 2 lime
½ side laks (dvs. en kvart laks)
200 g mager rygeost
2 spsk. mælk

Radisesalat:
1 stort bundt radiser (evt. 2)
saft fra 1 lime
1 spsk. rapsolie
salt og peber
2 hjertesalat
1 stilk sødskærm eller en fennikeltop i små stykker
__________

1. Bland sukker og salt med limesaft, og gnid det godt ind i laksen. Kom i et fad, og dæk med film. Lad laksen trække på køl i 48 timer.

2. Rør rygeost og mælk til en blød creme.

3. Skær radiserne i meget tynde skiver. Bland limesaft og olie med salt og peber, og vend radiserne i dressingen.

4. Skær laksen i tynde skiver. Anret 3-4 skiver sammen med ½ hjertesalat uden stok, 1 spsk. radisesalat og 1 spsk. rygeostcreme. Drys med sødskærm eller fennikeltop, og kværn peber over lige inden servering.Oksecarpaccio med courgette, asparges og koriander
Til 4 personer

Frisk koriander er en krydderurt, der deler nationen, men giv den lige en chance mere, hvis du endnu ikke er overbevist. Den giver så meget smag til en asiatiskinspireret salat som denne.

1 courgette
1 agurk
1 bundt frisk koriander
500 g oksemørbrad
1 bundt asparges (kun hovederne)
sort peber

Dressing:
2 tsk. rørsukker
2 spsk. risvineddike
2 tsk. fiskesovs
2 spsk. sesamolie
½ frisk revet ingefær
evt. lidt finthakket rød chili
__________

1. Skær lange brede strimler af courgette med en kartoffelskræller. Skræl agurken, og skær lange agurkebånd på samme måde. Bland med frisk koriander.

2. Vend kødet på en meget varm pande med lidt olie, det skal bare stege et til to minutter på hver side, alt efter tykkelse. Lad kødet hvile 10 minutter.

3. Kom aspargeshovederne i kogende letsaltet vand. Kog dem et minut, kom i en sigte, og skyl under koldt vand. Lad dem afdryppe i en sigte.

4. Rør ingredienserne til dressingen sammen. Skær kødet ud i meget tynde skiver. Anret sammen med grønsagerne. Hæld dressingen over, pynt med asparges, og kværn frisk sort peber over retten inden servering.Avocado med rejer
Til 4 personer

80’er klassikeren over dem alle. Her i en luksusudgave med friskpillede rejer og hjemmelavet thousand island-dressing.

2 håndfulde grøn salat, gerne en blanding af spæde salater
1 bundt dild
2 modne avocadoer
1 lime eller 1 citron
1 kg rejer med skal (eller 1 kg levende fjordrejer)

Thousand island-dressing:
4 spsk. cremefraiche 18 %
4 spsk. mayonnaise
2 tsk. ketchup
2 tsk. sød paprika
½ spsk. citronsaft
salt og peber

Oliedressing:
2 spsk. rapsolie
½ spsk. citronsaft
salt og peber
__________

1. Rør de to dressinger sammen. Pluk dilden, og bland den med salaten. Vend salaten med i oliedressingen.

2. Anret en håndfuld salat på hver tallerken. Skær avocadoerne i skiver. Dryp citron- eller limesaft over. Læg skiver af avocado på salaten.

3. Anret rejerne i en skål ved hver tallerken, så gæsterne selv kan pille dem. Server thousand islanddressingen ved siden af.Kartoffelsalat med syrnet fløde og rogn
Til 4 personer

De lilla kartofler ‘purple majesty’ kan være svære at få fat på, men til gengæld gør de retten ekstra smuk, og så skulle de efter sigende indeholde endnu flere sunde stoffer end deres hvide søskende.

1 kg nye kartofler (evt. et par lilla, hvis du kan få fat i dem)
¼ liter piskefløde
2 spsk. citron
salt og peber
½ tsk. sukker
200 g rogn, gerne stenbider
1 bakke friske ærteskud
lidt dild til pynt
__________

1. Rens kartoflerne, og kog dem i saltet vand i 7 minutter. Sluk for blusset, og lad dem trække 7 minutter. Sigt vandet fra, og lad kartoflerne afkøle. Skær kartoflerne i kvarter, og anret på et stort fad eller tallerken.

2. Riv 2-3 rå lilla kartofler i skiver. Giv dem et opkog i letsaltet vand, og læg dem så til afdrypning og afkøling i en sigte. Fordel dem hen over kartoflerne.

3. Rør fløden med citron, til den tykner. Smag til med salt, peber og sukker. Fordel først den syrnede fløde og derefter rognen over kartoflerne. Pynt med ærteskud og dild.Kyllingesalat med pancetta, agurk og mormordressing
Til 4 personer

Kyllingen kan koges og pancettaen steges i forvejen, og agurkesalaten kan også nemt tilberedes i god tid, så salaten kan samles lynhurtigt inden servering.

1 stort hovedsalat eller to små
2 kyllingebryster
løvstikke
2 skiver tyk pancetta eller saltet bacon

Agurkesalat:
½ dl æbleeddike
½ dl hvidvinseddike
½ dl vand
4 spsk rørsukker
salt
groft kværnet peber
1 agurk

Dressing:
1 dl fløde
saft fra ¼ citron
sukker
salt og peber
__________

1. Start med agurkesalaten. Rør ingredienserne til marinaden sammen. Sørg for, at sukkeret opløser sig. Skær agurken i meget tynde skiver, f.eks. på en mandolin. Kom agurkeskiverne ned til marinaden, og smag til med salt og peber. Stil agurkesalat i køleskab mindst 1 time, inden den skal bruges.

2. Kog kyllingebrysterne i letsaltet vand med en kvist løvstikke i ca. 10-15 minutter. Lad dem køle af i sigte, og riv derefter kødet fra hinanden.

3. Skær pancettaen i tern, og rist den sprød. Lad den afdryppe på fedtsugende papir.

4. Skyl, og slyng salaten godt. Rør ingredienserne til dressingen sammen.

5. Anret salat i store skåle eller dybe tallerkener. Kom en spsk. agurkesalat over (uden væske), kylling i strimler, dressing og til slut pancetta og et par blade løvstikke.Italiensk tomat og brødsalat
Til 4 personer

Denne klassiske toscanske salat ‘panzanella’ kan varieres i det uendelige med alt fra løg og kapers til ansjoser og agurk – det afhænger af traditionen fra familie til familie. Det vigtigste er dog brødet og tomaterne – eksperimenter gerne selv videre derfra.

½ kg tomater på stilk (gerne San Marzano)
½ kg blandede tomater (gerne forskelligfarvede)
1 stor håndfuld friske krydderurter – gerne persille, merian, oregano og timian
5 skiver daggammelt landbrød skåret i store tern
1 fed hvidløg
ca. 2 spsk. olivenolie

Dressing:
8 spsk. jomfruolivenolie
2 spsk. balsamico
lidt citronsaft
salt peber
__________

1. Læg stilktomaterne i et lille fad, drys med salt, og sæt dem i ovnen under grillen i 5-8 minutter (hold øje med dem).

2. Kom brødet i en bradepande. Knus hvidløget, og bland med olie og salt, og fordel over brødet. Rist brødet i ovnen under grillen, til det er gyldent. Vend rundt i det undervejs.

3. Skær de øvrige tomater i halve og kvarter. Bland dem med krydderurter, grillede tomater og brød i en stor skål. Rør ingredienserne til dressingen sammen, og vend den i salaten. Server med det samme.Spinatsalat med and og nudler
Til 4 personer

En god og mættende salat med en himmelsk orientalsk dressing, der i øvrigt også egner sig fremragende som grillmarinade. 

4 andebryster
4 store håndfulde frisk spinat
320 g nudler (gerne boghvede-nudler)

Marinade/dressing:
2 dl soja
2 dl risvin (sake) eller tør sherry
10 spsk. flydende akaciehonning
2 dl sesamolie
2 fint revet frisk ingefær
2 fed hvidløg knust med kniven og fint hakket
1 bundt frisk koriander
1 lime delt i 4
½ fint hakket rød chili
__________

1. Skil andeskindet fra brystet. Læg skindet til side. Rør marinaden sammen, og del den i to. Læg andebrysterne i marinaden. Dæk dem godt, og lad dem trække et par timer.

2. Kom andebrysterne i en stegepose sammen med marinaden, og steg i ovnen ved 160 grader i ca. 40 minutter, til kødet er gennemstegt og mørt.

3. Skær skindet i tynde strimler, og rist det sprødt på en slip let-pande. Krydr godt med salt. Lad det knasende sprøde skind dryppe af på fedtsugende papir.

4. Vask spinaten, og tør den godt. Kog nudlerne i letsaltet vand som anvist på pakken. Skyl dem derefter under koldt vand et minut, og lad dem afdryppe i sigte. 5. Bland nudlerne i en stor skål med den resterende marinade. Anret spinat, nudler og skiver af and i skåle, og drys med chili, og koriander. Server en kvart lime til salaten.

TILBUD: 3 numre af BoligLiv + Bogen "guld i gryden"

► SE OGSÅ: 5 skønne sommersalater
► SE OGSÅ:
4 opskrifter med smag af dansk sommer
► SE OGSÅ: 6 opskrifter på sol og sommermad