TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 31. MARTS FOR KUN 239 KR.

lammekølle med flødekartofler
Foto: Martin Dyrløv Du behøver ikke være mesterkok, for at lave en god, saftig lammekølle. Hemmeligheden er at bruge stegetermometer.

Lammekølle med flødekartofler og bacon-bønner

Du behøver ikke være mesterkok, for at lave en god, saftig lammekølle. Hemmeligheden er at bruge stegetermometer. Her får du opskriften på en lækker lammekølle med flødekartofler til.

printer Print
clock en time
plate Lammekølle til 4- 6 personer

1 lammekølle, ca. 2½ kg
2 tsk. salt
1 tsk. peber
3 både hvidløg
4 stilke
frisk rosmarin eller 1½ tsk. tørret
1 løg i både
3 gulerødder
½ kålrabi
1 persillerod
ca. 1 l vand

Sovs:
ca. 8 dl stegesky/kraft
¼ dl solbærsaft
3 dl fløde
1 spsk. soja sauce
1 spsk. Dijon sennep
1 spsk. Provence krydderi
½ tsk. peber
1 tsk. salt

Flødestuvede kartofler:
1 kg kartofler
1 spsk. smør
3 dl fløde
1–2 fed hvidløg
ca. 1 tsk. salt
½ tsk. peber
3 spsk. timian

Tilbehør:
1 pose små grønne bønner
1 pakke tørsaltet bacon lidt olivenolie

Sådan laver du lammekølle med flødekartofler

  1. Gnid lammekøllen godt ind i salt og peber. Del hvidløgsfedene i tynde både, og stik dem ind i små lommer på stegen med en kniv. Gør det sammen med rosmarin.
  2. Klargør grøntsagerne, og skær dem ud i mindre stykker. Læg dem i et smurt fad, og placer lammekøllen ovenpå. Stik et stegetermometer i stegen. Hæld ca. 1 liter vand på. Sæt stegen i ovnen på 125 grader i 2–3 timer. Når stegetermometeret viser 64 grader, er stegen rosa. Når det viser 70 grader er den gennemstegt. Lad stegen hvile mindst et kvarter indpakket i folie, før du skærer den op.
  3. Sovs: Hæld al kraften fra lammekøllen i en lille gryde. Tilsæt solbærsaft, fløde, soja, sennep og Provence krydderi. Lad alt koge nogen min., til sovsen tykner lidt. Er den ikke tyk nok, kan du jævne den med Maizena. Smag til med salt og peber.
  4. Kog bønnerne ca. 2 min. i letsaltet vand, og smid dem straks i iskoldt vand, så de bevarer sprødheden. Snør en skive tørsaltet bacon rundt om en lille buket bønner, og læg dem i et smurt, ovnfast fad. Dryp med lidt olivenolie. Sæt fadet i ovnen på 200 grader i ca. 10 min., eller til baconen er sprød.
  5. Flødestuvede kartofler: Skræl kartoflerne, og skær dem ud i mindre stykker. Kog dem næsten møre, og hæld vandet fra. Hæld smør og fløde på, og lad dem simre et par min., til kartoflerne er møre. Tilsæt, finthakket hvidløg, salt, peber og timian.
  6. Servering: Server stegen med flødestuvede kartofler, sovs og grønne bønner med bacon.
Se, hvad vi ellers skriver om: Lammekølle, Flødekartofler, Lam og Hovedret