Julia Lahme scroll-down

Julia Lahme: Derfor tiltaler krystaller nogen frem for andre

Krystaller hitter som aldrig før. Vi finder trøst i de dragende sten, når verden er uoverskuelig og uretfærdig. Bagedronningen Ditte Julie Jensen er hoppet med på trenden. Hun gemmer krystaller i bh'en og udfører et helt særligt krystalritual, når hun har haft en svær dag.

Af: Simone Brandt Hald Foto: Getty Images, Unisplash og private
12. mar. 2021 | Mode | ALT for damerne

De er her, der og alle vegne. Krystallerne. Vi bruger dem i vores hudplejerutiner, nogen bærer dem om halsen som lykkeamuletter, andre sover med dem under hovedpuden, fordi de tror på, de kan hjælpe søvnen eller harmonien på vej. Og måske også liderligheden? I hvert fald har feminine dildoer i rosakvarts indtaget diverse pikante sex-shops med garanti for stenhård sovekammerhygge …

LÆS OGSÅ: Her er stenen, der bringer ro og positiv energi i dit liv

På bare fire år har Google registreret en 40 procent stigning i antallet af søgninger på ”crystal healing”, og inden for en kort årrække er efterspørgslen på krystaller og ædelsten fordoblet på den anden side af Atlanten. Til sammen et vidnesbyrd om de funklende krystallers popularitet, som på ganske få år har udviklet sig til en global megatrend på linje med balayage og yoga. Og ikke mindst: En instavenlig milliardforretning, som The Guardian meget rammende har døbt ”the new stoneage”.

Overalt i den vestlige del af verden lader særligt kvinder sig forføre af de farverige sten og deres påståede healende kræfter. Set med tilhængernes øjne er krystaller powerfulde energi- depoter, som kan understøtte, rense og vække energier, stemninger og egenskaber, som allerede eksisterer indeni os. Hver krystal udsender forskellige vibrationer og kan fungere som katalysator for forandringer i adfærd og livsstil, både på det fysiske, følelsesmæssige og åndelige plan.

De kan afhjælpe ubalancer, styrke den indre ro og bidrage til et liv i balance. Ifølge trendspotter og etnolog Julia Lahme, der selv har en rosakvarts liggende på natbordet, som hun har fået foræret af en clairvoyant, bliver vores spirituelle åre kollektivt vakt til live med jævne mellemrum. Typisk omkring store livsforandrende kriser. Sidst var det i årene under og efter første verdenskrig, men nu mere end et århundrede senere er det en helt anden, men lige så alvorlig krise, der får os til at søge mod den spirituelle verden efter svar og vejledning. 

"De sidste to-tre år har vi været på vej ind i en større accept af det spirituelle, og det handler i høj grad om, at vi nu og nok også fire-seks år ud i fremtiden kommer til at lede efter trøst. Trøst er sådan et underligt dansk ord, men på engelsk ville man kalde det for soothing. Altså noget, der både indeholder omsorg og beroligelse. Det leder vi efter kollektivt lige nu, fordi de udefrakommende trusler er blevet for store. Den her materialiserede spiritualitet ser vi folde sig ud i verdenshistorien omkring store kriser, og her tænker jeg ikke på den pandemi, vi befinder os i – krystallerne kommer ikke som en reaktion på den – de kom samtidig med vores frygt for klimaforandringer", forklarer trendeksperten og påpeger, at krystaller og bøn er to sider af samme mønt. Troen på tankens kraft er det altafgørende.

"Som mennesker har vi brug for at tro på, at vi kan forandre grundlæggende betingelser. Og lige nu er vi simpelthen i gang med en periode med magisk tænkning, som er en underliggende tro på, at DU kan forandre DIN verden med magi. Vi tror på, at vi kan afværge det onde, og faktisk har de fleste af os en tendens til det her, så du må endelig ikke tro, at jeg taler nedsættende om det. Det er også sådan en åben erkendelse af egen sårbarhed, hvor man siger: ”Jeg er ikke nok i mig selv, og jeg stoler ikke nok på verden, jeg må have udefrakommende hjælp.” Dem, der tror på krystaller, tror på, at de har en effekt, som kan påvirke kroppen, men også vores omverden. Det er ikke noget, videnskaben kan påvise, så det er noget, du skal tro så meget på, at du nærmest ændrer adfærd", siger hun.

 

Krystalfeber i kendisland

Tidligere var krystaller forbeholdt de allermest alternative og eksperimenterede typer i samfundets absolutte periferi, nu har gua shaer i rosakvarts og bjergkrystaller fundet vej til villavejene. Som med så mange andre modefænomener er krystallerne kommet krybende fra det store udland og blevet fulgt til dørs af superstjerner som Kendall Jenner, der dulmer sin angst med såkaldte ”crystal sound baths”, der hverken involverer vand eller bad, men en hul krystalbowle, som afgiver beroligende lyde, når en krystalstav føres i cirkulære bevægelser rundt langs kanten.

Sangerinden Adele bruger krystaller til at holde sin sceneskræk i skak, og skuespiller Gwyneth Paltrow står bag en serie af ”vaginal eggs” i rosakvarts og jade. Modellen Miranda Kerr bruger de små lykkebringere i sin daglige meditation – og tilmed i sin hudplejeserie Kora Organics, hvor alle produkter indeholder vand, der er filtreret gennem rosakvarts. Det skulle angiveligt fremelske selvkærligheden. Også megastjerner som Katy Perry, Kylie Jenner, Kim Kardashian, Victoria Beckham og Gisele Bündchen omgiver sig med de små appetitlige sten. And the list goes on and on and on.

Herhjemme er iværksætter og Bagedyst-stjernen Ditte Julie Jensen en af de kvinder, der har taget krystallerne til sig. Til dagligt bærer hun en snekvarts og en grøn prehnit i to spinkle guldkæder i strubechakraet, der forbindes med tale og samtale – et af de syv energicentre, man arbejder med i krystallernes verden, og som stammer fra traditionel indisk medicin.

Snekvartsen kalder man den lille hvide arbejdshest, og den skulle angivelig fremkalde det bedste i den, der bærer den. Den hjælper dig med at se nye muligheder, løsninger, tage ansvar for dig selv og minder dig om at være bevidst. Den grønne prehnit giver styrke og healing fra hjertet. Den giver selvtillid og ro omkring, at det, du gør, er rigtigt, forklarer Ditte Julie Jensen, der også har en grøn prehnit placeret i hjertechakraet, som er tæt forbundet med medfølelse og empati.

"Jeg har fået at vide, at den skal være tæt på mig, og den er så lille, at den lige nøjagtigt kan ligge i min bh", griner hun.

”Krystallerne minder mig hele tiden om, at jeg skal huske at sige til mig selv, at jeg er god nok, at jeg gør det godt nok, at det hele nok skal gå”

Ditte Julie Jensen

Interessen for krystaller opstod forrige år under et spirituelt retreat i Spanien. Her blev Ditte Julie Jensen for første gang introduceret til krystaller, trance, lydhealing, meditation og yoga i én stor pærevælling. Kort efter hjemkomsten blev hun lagt i trance med krystaller, røgelse og meditation, og da hun vågnede af sin døs, var alt forandret.

"Jeg følte, der var en, der stod og brændte mig med stearin mellem øjnene. Det var simpelthen, fordi jeg gik med så mange forretningsideer, og pludselig kunne jeg se klart og forstå det hele. Jeg havde fået åbnet op for mit tredje øje. Når jeg fortæller det til folk, er der to reaktioner. Enten siger de: ”Gud, hvor spændende”. Ellers siger de: ”Du er jo kuk-kuk”. Det deler vandene", fortæller iværksætteren, der også har investeret i en gigantisk rosakvarts til sin arbejdsplads og sågar har en mistspray med små rosakvarts-krystaller i, som hun flittigt sprayer med i sit soveværelse, inden hun skal sove.

 

"Den skaber noget ro og en god dynamik i soveværelset. Altså ikke på den måde", griner hun.

Alle krystaller er nøje udvalgt og har til formål at skabe god energi i rummet og er samtidig en kærlig reminder til hende selv om at skrue lidt ned for tempoet af og til og rette sin energi mod livets lyse sider.

"I en travl hverdag med rigtig meget knald på, og hvor der er mange ting, man skal forholde sig til, der er krystallerne et gigantisk pusterum. Jeg føler lidt, at jeg tjekker ud og ind i en anden verden, hvor jeg kan fordybe mig, finde svar og blive beroliget. Om man gør det via krystaller, healing, terapi eller body-sds, så kommer det ud på et: Det handler om at passe på sig selv.

Krystallerne minder mig hele tiden om noget, jeg skal huske ikke at bruge tid på eller blive bedre til. At jeg skal huske at sige til mig selv, at jeg er god nok, at jeg gør det godt nok, at det hele nok skal gå. Når jeg sidder i en svær forhandlings- situation, eller noget er svært at fortælle, fordi det gør lidt ondt, så kan jeg godt finde på at presse krystallerne om min hals ind mod mit chakra", siger Ditte Julie Jensen.

Convencience-spiritualitet

Arketypen, der omgiver sig med krystaller, er typisk en veluddannet kvinde mellem 25-45 år, som er bekymret over miljø og klima og læner sig ind i en vegetarisk livsstil. Det er den type kvinde, der siger, at man skal huske ”at mærke efter”, og som tager på yoga-retreats og glamping-ferier. Det er også dem, der læser horoskoper, og som muligvis var til numerolog i 90’erne, forklarer trendspotter Julia Lahme.

Kvinder i netop den aldersgruppe står midt i livets suppedas, og det er nu, mange af de helt store beslutninger skal træffes.

"Det er det tidspunkt i livet, hvor man er allermest travl og usikker. Det er der, man skal beslutte sig for, hvem man skal gifte sig med, hvor mange børn man skal have, og hvem man gerne vil være. Krystallerne giver tryghed og er et fysisk udtryk for egenomsorg. Reelt er det en lille bamse, man går rundt med. Det er tryghed i lommestørrelse. Og det skal man virkelig se på med milde øjne. Jeg tror personligt ikke selv på det, men man må ikke pege fingre ad folk, der søger svar i krystallernes verden. Det er følsomme kvinder, som forsøger at tage magten over deres eget liv i en magtesløs verden", siger hun.

Ditte Julie Jensen bruger krystallerne som en slags terapi de dage, hvor alting går i hårdknude. Faktisk har hun et helt særligt ritual, som hun udfører.

"Når jeg har haft en svær dag, kan jeg godt finde på at lægge mig ind i soveværelset i ti minutter, spraye med min mist med små rosakvarts-krystaller i og placere krystaller rundt omkring mig eller knuge en bestemt sten i min venstre hånd. Og så trækker jeg vejret dybt ned i maven ti gange og tjekker ud et øjeblik. Det er typisk de dage, hvor nogle aftaler ikke lykkes, hvis jeg er stresset eller har svært ved at få hul gennem og få folk til at tro på mine ideer", siger dessertdronningen.

En af forklaringerne på, at især kvinder tiltrækkes af krystaller, er, at de er en fryd for øjet at kigge på. De lækre pastelfarver falder perfekt ind i boligens og klædeskabets øvrige farveskala og forskønner øjeblikkeligt ethvert Instagram-feed. I andre kulturer er spiritualitet knap så kønt. Der er det rådne tænder, knogler og flagermusemumier, man tillægger magiske kræfter, påpeger Julia Lahme.

Desuden er den vestlige fortolkning af spiritualitet i høj grad tilpasset vores moderne livsstil. Vi kan dyrke krystallerne, når vi orker det – ind imellem skole-hjemsamtaler, fitnesshold og familiære feberredninger – og det passer os glimrende. 

Det skal du vide om krystallernes verden

Hvaffor en hånd?

Normalt mærker man krystaller i venstre hånd. Den er nemlig forbundet med dit indre liv, din kerne og dit hjerte. Omvendt er højre hånd forbundet med dit ydre liv, det ekstroverte og din omverden. Et energiarmbånd kan sidde omkring begge håndled, det er op til dig at vurdere, hvor energien føles stærkest. Men når det kommer til at føje nye krystaller til samlingen, skal du vælge med hjertet – og dermed altså venstre hånd.

De 7 chakraer

I gammel indisk medicin opererede man med, at kroppen har syv centrale energipunkter, som bevæger sig fra haleben til toppen af hovedet i en lige linje langs rygraden: rod-, hara-, solar plexus-, hjerte-, hals-, pande- og krone-chakraet. Hvert chakra er forbundet med bestemte områder i kroppen og sindet. For eksempel menes pandechakraet, som også kaldes Det Tredje Øje, at have forbindelse til indsigt og klarsyn. Krystaltilhængere mener at kunne styrke disse egenskaber ved at placere krystaller med de rette energier på punkterne.

Harmonisten

Yin og yang er et kinesisk symbol for harmoni og balance. Det repræsenterer det mørke og det lyse, nat og dag, mand og kvinde. På samme måde findes der harmonikrystaller, som efter sigende retter op på ubalancer i krop og sind. Det kunne f.eks. være grøn calcit eller rosakvarts.

Fairtrade

Der findes utallige billige krystaller på markedet, som er bjerget under helt horrible forhold i tredje- verdenslande. Krystaller med Fairtrade Minerals and Gems Associations certificering er din sikkerhed for, at der er blevet taget hånd om alt fra ordentlige arbejdsforhold til fair lønninger og miljøhensyn.

Kilder: Krystalsten.dk, Annanordica.dk, Denstoredanske.lex.dk

"Det er en spiritualitet, du kan passe selv. Du behøver ikke mødes med nogen, og dine børn kan være hjemme imens. Det tager ikke tid ud af hverdagen, så det er også en taknemmelig spiritualitet. Den kræver ikke af dig, at du mødes i en heksecirkel ved nymåne. Det er convenience-spiritualitet, Nemlig.com-spiritualitet. Du kan praktisere den hvor som helst og når som helst", forklarer etnologen.

Krystalindustriens skyggeside

Vender man blikket mod videnskaben, er meldingen klar: Krystaller har ingen helbredende effekter og betragtes mest af alt som pseudovidenskab. Men hvis nogle kvinder finder trøst og tryghed i at omgive sig med de glitrende sten, så fred være mere det, kan man måske tænke. Det virker harmløst. Og det er det på mange måder også.

Men kæden hopper af, når pengegriske krystalsælgere forsøger at bilde sagesløse individer ind, at krystaller kan helbrede kræft og kurere barnløshed. Også Gwyneth Paltrow fik ørene i maskinen, da hendes livsstilsimperie Goop påstod, at deres ”vaginal eggs” kunne regulere kvinders menstruationscyklus. Den brøler kostede Hollywood-stjernen 145.000 dollars, ifølge BBC.

"Der er vi ude i kvaksalveri, som vi kender det fra 1700- og 1800-tallet, hvor man kunne købe udtræk af mælkebøtte, og så blev man lovet, at soten og pesten forsvandt. Hvis nogen påstår, at krystaller kan kurere sygdom eller den slags, så er det ikke uskyldigt længere, men så er det faktisk heller ikke spiritualitet. Spiritualitet er en form for selverkendelse, hvor man tager imod noget åndeligt fra sig selv", siger Julia Lahme og berører i samme åndedrag en af industriens andre alvorlige skyggesider.

Langt de fleste krystaller bliver gravet op af faldefærdige miner ved håndkraft i nogle af verdens fattigste lande. Blandt andet på øen Madagaskar, hvor undergrunden vrimler med glimtende sten i alle afskygninger, og de lokale dagligt sætter livet på spil, naturligvis for en helt uhyrlig lav hyre. Det skriver The Guardian. Dødsfald sker ofte som følge af jordskred eller klippestykker, der river sig løs, ligesom de skadelige kvartspartikler, som flyver rundt i luften, giver øget risiko for lungekræft. Det anslås, at hele 85.000 børn arbejder i Madagaskars miner. Så der er god grund til at tænke sig om, før man føjer en faceroller i rosakvarts til badeværelseshylden. Heldigvis forhandler en del af de største danske udbydere på markedet udelukkende bæredygtige sten. 

"Dem, der får børn til at hakke krystaller ud i miner på Sri Lanka og lover vestlige kvinder, at de kan få et bedre underliv af det, de må blive ramt af en karma-boomerang lige i panden. Der skal vi vestlige kvinder jo også være klogere. Hvis vi drikker af en flaske vand med en bjergkrystal i, skal vi spørge, hvor den kommer fra. Det er lidt ligesom: Kan man tro på, at vi skal bekæmpe klimaforandringer og så få lavet silikonebryster? Det er et paradoks. Når man vil være spirituel, er man også lige nødt til at sørge for, at man har ren røv at trutte i, som min mor ville sige", pointerer etnolog Julia Lahme.

At stenene ingen magiske kræfter har, lader til gengæld til at prelle af på tilhængerne. Ikke alt kan måles, vejes og forklares, mener de. Til at starte med var Ditte Julie Jensen som så mange andre også en smule skeptisk, men nu har hun på egen krop mærket, hvordan det føles, når en krystal kalder på en.

"To gange har jeg haft en krystal i hånden, hvor jeg har tænkt what? Det summede i mine hænder. De vibrerede. Er det ikke også fint, at nogen kan finde fred i at gå med krystaller? Folk må gerne rynke på næsen ad det. Det gør min egen kæreste også. Men for mig giver det enormt meget ro, og hvis jeg bliver et bedre menneske af det, er det jo win-win for mine omgivelser. Efter jeg har overgivet mig til krystallerne, har jeg fået en anden selvopfattelse og en anden virkelighed, for jeg tror pludselig på det, jeg tænker, og gør det til virkelighed", siger hun.

9 populære krystaller

Så hvad er det, man angiveligt får ud af at omgive sig med de smukke sten? Ditte Kreuz fra den bæredygtige krystalshop Soulful.dk sætter ord på de egenskaber, der forbindes med krystallerne i den spirituelle verden.

Bjergkrystal er kendt som Master Healeren og kan i princippet træde i stedet for alle andre krystaller. Den fungerer energiforstærkende og skaber klarhed og indsigt.

Ametyst er en meget mild og rolig krystal. Den virker afbalancerende og afstressende og er fantastisk god at have liggende på sengebordet eller på børneværelset.
Rosakvarts er kærlighed i krystalform. Den skaber stabilitet og er beroligende, og så skaber den balance i yin og yang.

Grøn Fluorit er enormt god, når du skal arbejde med dig selv. Energien er dejlig forfriskende og afbalancerende, og den inviterer til at søge indad og finde sandheden hos én selv.

Celestit hjælper dig til dybere kontakt med den åndelige verden og til at acceptere, at alt, hvad der sker, sker af en grund. Den giver håb, forståelse, kærlighed og respekt.

Citrin er en fantastisk sten, når man ønsker overflod i livet, hvad end det er penge, kærlighed eller lykke. Citrin giver solskin på en regnfuld dag og er fantastisk at bære med sig i lommen til at minde én om positivitet og livets gode sider.

Selenit er en fortryllende fin og lysende klar krystal, som renser og giver ro i sindet. Den fjerner negative energier, og så er den rigtig god at have med sig, når man skal indgå i svære samtaler.

Dalmatiner Jaspis er en dejlig varm og rolig sten, som støtter dig i dine relationer og forhold. Den arbejder med din følelse af at høre til og følelsen af at være en del af noget større.

Lepidolit er helt perfekt at have stående på dit sengebord, hvor dens rolige, blide energier vil støtte dig i bedre, dybere og roligere søvn.

Se, hvad vi ellers skriver om: