Hendrick's gin master distiller Lesley Gracie
SPONSORERET indhold

Gin-eksperten: Det her ville jeg aldrig blande i min gin

Egentlig burde Hendrick’s nyeste gin være opkaldt efter hendes hund, og så drikker hun faktisk ikke selv gin sammen med tonic. Til gengæld elsker hun gin og hyldeblomst og har lavet en gin med udgangspunkt i en brudebuket. Vi mødte ginens 'grand old lady', master distiller Lesley Gracie, der er kvinden bag Hendrick’s gin, til en snak om, hvordan man bliver ved med at finde på nye ginsmage, og om man kan lave mad med gin eller ej.

Af: Hanne Bang Foto: Presse
02. maj. 2022 | Mad | ALT.dk

Oprindeligt er den 64-årige Lesley Gracie uddannet kemiker og arbejdede i medicinalindustrien, men for mere end 30 år siden endte hun hos William Grant & Sons i Skotland, der blandt meget andet producerer Glenfiddich og Balvenie whisky. Her arbejdede hun i det tekniske team med at analysere stikprøver fra whiskyproduktionen, indtil hun langsomt blev mere og mere involveret i arbejdet med at udvikle nye produkter og smage. En dag blev hun sat på opgaven: ”Make people fall in love with gin again.”

Det kan måske lyde lidt underligt, men op gennem 90’erne var gin bestemt ikke noget, man beskæftigede sig ret meget med. Spiritussen med den karakteristiske smag havde haft for længst haft sin storhedstid, og den var på det tidspunkt mest noget, som gamle damer drak. Det satte Charlie Gordon, der dengang var chef for William Grant & Sons sig for at ændre, og han satte Lesley på opgaven med at nytænke den gode gamle gin.

gin-ekspert-lesley-gracie-tekst.jpg
Lesley Gracie - kvinden bag smagen i Hendrick's gin.

Den opgave endte med den første Hendrick’s gin, som ifølge mange revolutionerede ginscenen og startede den såkaldte ’ginnaissance’, der betyder, at du i dag ikke kan gå på ret mange barer uden at blive mødt af masser af forskellige slags gin med masser af forskellige smagsnuancer. Og her næste 20 år senere udvikler og forfiner Lesley Gracie stadig nye ginsmage.

Seneste skud på stammen er den nye Neptunia gin, der hvis det stod til Leslie, skulle opkaldes efter hendes hund Jock. For det er nemlig på turene langs vandet med hunden Jock, at den 64-årige master distiller har fundet inspirationen til netop denne gin. Den nye gin er skabt som en hyldest til havet og stammer fra Gracies “Cabinet of Curiosities”, et skab fyldt med de mange eksperimenter, hun har opbevaret i Hendrick’s Gin Palace.

Men hvordan kan man blive ved med at skabe nye gins?

I følge Lesley Gracie er mulighederne uendelige, for når først du har din base lavet på enebær, kan din gin gå i alle retninger. Og naturen er en uudtømmelig kilde af smage og dufte, der kan indgå i nye og spændende gin-varianter. Derfor kan hun også blive ved med at finde på nye smage, der kan udspringe af alt fra et barndomsminde, en duft på en sommereng eller en smag af en vildtvoksende krydderurt, hun møder på sin vej.

"Most of my creations start out with a memory or a feeling. I look to capture a specific memory in gin, often triggered by a scent. Scent is such a powerful sense that can truly transport you to different places and allow you to travel through time."

Lesley Gracie, master distiller

Et godt eksempel på dette, er den gin, hun fandt på at lave som bryllupsgave til Hendrick’s tidligere global brand ambassador, Duncan McRae, da han skulle giftes. Lesley fandt ud af, hvilke blomster der indgik i brudebuketten og udviklede en gin med smags- og duftelementerne herfra. Oprindeligt blev der kun produceret seks flasker af ginen til brylluppet, men folk var vilde med den fine sommerlige smag, så den endte med at komme i produktion som Hendrick’s Midsummer Solstice gin … selvom Lesley stadigvæk insisterer på at kalde den for 'Duncans wedding gin'.

Må man bruge gin i maden?

Her på ALT.dk er vi ret vilde med gin både i drinks, men også i mad og kager – faktisk er en af vores allermest populære opskrifter på siden en sandkage med gin & tonic.

Da jeg spørger Lesley, hvad hun tænker om at bruge gin i mad og kager, rynker hun lidt på næsen. Ikke fordi hun synes, det er forkert, men mere fordi hun synes, at de mange smagsfacetter i en gin ikke kommer rigtigt til sin ret, når det blandes i mad.

Hun er heller ikke meget for at svare på, hvad man ALDRIG må blande gin op med, men selv kunne hun ikke drømme om at blande gin og cola. Det er simpelthen et dårligt match, da colaen er alt for kraftig og overdøver ginens fine nuancer. Men hvad så med tonic? Det går selvfølgelig an, men det er overraskende nok ikke master distillerens førstevalg, når hun skal blande sin gin op.

 

Hvad næste skud på stammen i ginproduktionen bliver, og hvad (eller hvem) Lesley vil opkalde den efter, ligger hen i det uvisse. Men én ting er sikkert, selvom hun har været ansat i over 33 år, er hun ikke i nærheden af at være færdig med at udvikle nye ginsmage. Måske bliver den næste gin opkaldt efter Boris, som er den udstoppede påfugl, der står foran hendes laboratorium? Det må tiden vise …

Anbefalet til dig