Podcasten Tænd for mig

Foto: Klaus Rudbæk Josefine Stork er aktuel med en ny podcastserie, Tænd for mig. I første afsnit handler det om sexfantasier, og i studiet er Elisa Lykke og Ditte Winkel.

Brug for fornyelse i dit parforhold? Så skal der gang i sexfantasierne

Hvad fantaserer vi om – og hvordan får vi udlevet vores fantasier? Dét og meget mere kan du blive meget klogere på i ALT for damernes nye podcastserie, Tænd for mig.

Vi har alle en – eller flere. Oftest bliver de bare i fantasien og kun for os selv. Men det skal vi gøre op med, for sexfantasier kan være med til at pifte både sexlivet og parforholdet op.

Journalist Josefine Stork er aktuel med en ny podcastserie, Tænd for mig, hvor hun vil dykke ned i kvinders seksualitet og forsøge at gøre op med mange af de tabuer, der stadig er forbundet med det at være kvinde og have lyst til sex, at dyrke sex og tale om sex. Hvert afsnit tager udgangspunkt i et specifikt emne, og denne gang handler det som sexfantasier.

Med sig i studiet har hun Ditte Winkel, der er sexolog og parterapeut. Hun vil i hvert afsnit dele ud af sin faglige viden om emnet. Derudover vil der også i hvert afsnit være besøg af en kendt kvindelig gæst, og i seriens allerførste afsnit er det PR-agent og manager, Elisa Lykke, som har udgivet flere bøger med kvinder og mænds sexfantasier.

”I kvindernes fantasier er der en rød tråd i forhold til overgivelse. Vi skal til daglig være i fuld kontrol, vi skal være mor, karrierekvinde, vi skal have styr på alt i soveværelse, køkkenet – og især på jobbet.

Men vores sexfantasier handler ofte om, at vi slipper alt, og at vi ikke selv skal yde så meget, og hvor manden tager styringen, tilfredsstiller og i det hele taget sørger for kvinden. Det scenarie går igen i stort set alle historierne,” siger Elisa Lykke, og Ditte Winkel kan genkende tendensen.

”Statistikkerne bakker også op om det her. Faktisk viser de, at det kun er 7 % kvinder, som ikke har fantaseret om lige netop det. Jeg tror, at overgivelsen handler om at slippe ansvaret, at komme ned i kroppen i stedet for at være oppe i hovedet.” siger Ditte Winkel.

Hvad fantaserer mænd om?

”I mændenes fantasier er det lidt mere lige på og hårdt. I bogen Mandefantasier er der fx en hel historie, der kun handler om sex med to piger, hvor det kun vil være en del af en historie i kvindefantasierne.

Sagt med al kærlighed er det måske lidt mere enkelt for mænd, hvor vi kvinder er mere nuancerede. Men der er ingen af historierne hos både mænd og kvinder, som ikke er meget eksplicitte, men hos mændene kommer vi lidt hurtigere til sex end hos kvinderne,” fortæller Elisa Lykke og fortsætter.

”Det vigtige i mande- og kvindefantasier er, at vi kan spejle os i dem. Det er ikke Fifty Shades of Grey eller Pretty Woman, hvor den prostituerede bliver gift med verdens rigeste mand, og den uskyldige pige møder mr. Grey, der ejer hele verden.

Det er et frirum at træde ind i det skønlitterære, og jeg tror, at bøgernes succes skyldes, at det er realistiske fantasier, og der er kvinder med skæve bryster og appelsinhud.”

Ingen fantasi er forkert

En ting er at have en fantasi, noget andet er at udleve den. Ifølge en spørgerunde på ALT for damernes Instagram, er det langt fra alle, der har udlevet deres sexfantasi. Og det kan ifølge de to kvinder i studiet hænge sammen med de tabuer, der stadig findes, når det handler om sex. De kan være med til at hindre os i at gøre vores fantasier til virkelighed.

”For mig er det vigtigt, at ingen skal føle sig forkerte, når det gælder fantasier. Bøgerne skal vise en pallette af både mærkeligt, umuligt, sjovt, skørt og liderligt. Det er også for at gøre op med tabuet og vise, at ingen fantasier er forkerte, og hvad der sker mellem de mennesker, som er gået med på præmissen, er alt tilladt. Sådan er det også i mine fantasier – der er alt tilladt,” siger Elisa Lykke, og Ditte Winkel er enig.

”Det er en vigtig pointe. Vi skal have udryddet forkertheden, skammen, skylden, alt det der så ofte hooker sig op på sexlyst og sexfantasier. Lad os sætte to tykke streger under, at der er intet, der er forkert – medmindre det falder udenfor lovens rammer. Selvom du ikke har dyrket sex i fem år, fordi du er aseksuel, eller du er den umættelige sexkilling, der ikke kan få nok, findes der ikke et begreb indenfor det her, som skal kobles op på skyld, skam eller forkerthed,” understreger Ditte Winkel.

Læs højt for hinanden

Hvad enten man er i et parforhold på 15. år eller er nyforelsket, kan det dog være svært at finde formlen til, hvordan man får fortalt sin partner om sin fantasi.

”Sexfantasier kan godt blive lidt højtravende. Vi tror, at sexfantasier er noget, hvor jeg bliver taget af flere på én gang, eller jeg skal i en klub eller noget andet helt vildt.

Men en sexfantasi kan også sagtens være noget, der omhandler fornyelse i parforholdet. Det kan være en stilling, vi ikke har prøvet, at vi godt kunne tænke os mere oralsex, eller det kan være et sted, hvor det kunne være frækt at gøre det. Vi kan altså sagtens tage det ned i det helt små, for en sexfantasi behøver ikke at være kæmpestort. Det kan også være noget, der giver noget krydderi, som har været missing i vores parforhold i lang tid.

Hvem har ikke været i et parforhold i over seks måneder, hvor vi ikke godt kunne tænke os noget andet end det, der foregår? Når nyforelskelsen har lagt sig, går der lidt leverpostej i den, og så kunne det være fedt at spice det lidt op,” siger Ditte Winkel.

Og hvis man synes, at det kan være svært at åbne op for sine fantasier, har Elisa Lykke er godt tip.

”Man kan prøve at læse fantasier op for hinanden. Det er så optændende på en anden måde end porno, og man bliver simpelthen så ophidset.

I den australske udgave af Gift ved første blik er et af sexologens vigtigste råd til parrene, at de minimum en gang om ugen skal læse seksuel litteratur op for hinanden,” fortæller Elisa Lykke.

Ifølge Ditte Winkel handler det også om, at vi i vores parforhold bliver bedre til at tale sammen om sex.

”Den er eddermame strandet hjemme hos mange danskere. Men kommunikationen kan også svær, for hvis jeg stiller mig så blottet, så sårbart og ærligt at skulle dele en fantasi med min partner eller bare sige, hvad nydelse og lyst er for mig, kan gøre mig usikker, for vil min partner så stadig kunne lide mig, eller kan jeg risikere mit forhold eller ægteskab på det? Og den angst kommer, fordi der ligger så meget skyld og skam forbundet med seksualiteten,” fortæller Ditte Winkel, og Elisa Lykke supplerer med endnu et råd.

”Et godt råd fra den 50-årige, som jeg har erfaret gennem tiden, er, at det er meget få mænd, der ikke er med på noget forandring. Lige der tror jeg, at mænd har en større risikovillighed.

Derfor er mit råd til kvinderne, at de skal lade være med at være så bange. Selvfølgelig skal man ikke springe ud og råbe tis mig i munden, og jeg ved, at det kan være svært i lange forhold, hvis man har været en vild sexkilling, som måske har faket et par orgasmer i starten, men mænd er som regel med på de fleste kvinders fantasier. Du skal bare gøre det med kærlighed og respekt, for manden skal ikke føle sig forkert.

Men vi må simpelthen fortælle, hvis manden slikker os forkert. Det er vigtigt, at vi får sagt, hvor vores lyst og nydelse er. Det er de færreste kvinder, jeg kender, der får skrigende orgasmer af bare at blive banket i bund 12 gange på fem minutter. Vi skal lære at sige det – og jo før, jo bedre.”

Find podcasten på Spotify

Eller lyt med herunder:

Om podcasten Tænd for mig

Covers 300x300 px 2.jpg

Journalist Josefine Stork og sexolog Ditte Winkel har en mission.

I podcasten ”Tænd for mig” vil de forsøge at aftabuisere kvinders seksualitet ved at have en ærlig og åben samtale omkring sex. For selvom vi skriver 2021 er der stadig tabuer forbundet med det at være kvinde og have lyst til sex og dyrke sex og tale om sex og om nydelse.

I hvert afsnit inviterer de en kendt kvindelig gæst ind til en snak om alt fra sexlyst, sexfantasier, onani og jagten på orgasmer og får gæstens egne personlige erfaringer og betragtninger.

Lytterne bliver også en del af snakken, når Ditte og gæsten svarer på spørgsmål fra Alt for damernes instagramfølgere i en sex-brevkasse.

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Sex og Parforhold