Squat

Foto: Alamy

Test dig selv: Er du i form?

Kan du klare planken i 1 minut? Eller 30 squats? Test her, om din krop er i god form.

Fra du er 30 år, går det nedad med din muskelmasse, men det betyder ikke, at det behøver at gå nedad med din form. Faktisk kan du sagtens holde dig fit gennem hele livet, fortæller ernæringsterapeut, personlig træner og livsstilsforfatter Louise Bruun.

– Du skal bevæge og bruge din krop hele livet, men fra du er omkring de 30 år, skal du gøre noget mere for at holde den ved lige, hvis du vil undgå gener, holde din knogler stærke, bevare en flot holdning osv. siger hun.

– Det er dog ikke sådan, at en 20-årig krop kan mere end en 50-årig – det er et spørgsmål om træning, og jeg oplever faktisk, at flere kvinder mellem 30 og 50 år er i bedre form end mange unge kvinder i 20’erne, fordi unge kvinder bevæger sig alt for lidt, forklarer hun.

Men hvad er god form?

Nedenfor fortæller Louise Bruun, hvad din krop bør kunne klare – og hvis den ikke kan det, er det bare om at komme i gang med at træne. Som hun siger:

– Den der med at gå i gang på ”et andet tidspunkt” holder ikke. Det er nu, du skal i gang! Og det kan godt være, at jeg lyder lidt skrap, når jeg fortæller, hvad du bør kunne, men altså: Det er vigtigt, at du holder din krop ved lige. Forleden så jeg en film med en 80-årig, der hoppede og sprang, og det kan hun jo kun, fordi hun har trænet.

LÆS OGSÅ: Derfor taber du dig ikke af løb

Test din form – det bør du kunne:
Arme: 10 armbøjninger, eller 15 sekunders håndstand (hvis det er nogen trøst, er der ikke ret mange, der kan det sidste).

Ben: 30 squats (hvor du bøjer ned i benene, så dybt du kan, uden at miste spændingen i lårene).

Mave: 20 løft, hvor du ligger på ryggen med benene i vejret og hænderne under hovedet og løfter numse og ben.

Ryg: 20 rygbøjninger (hvor du ligger på maven med armene under hovedet og løfter overkroppen. Hold nakken i forlængelse af kroppen).

Hele kroppen: 1 minuts planke.

Motion: 3 km løb.

Smidighed: Sidde med strakte ben og læne overkroppen ind over benene.

LÆS OGSÅ: Tre sære ting, din krop gør

Tema om det gode liv

Er dit liv, som det skal være? Ved du, hvad der gør dig lykkelig? Og hvad kan du overhovedet tillade dig at kræve? Hver dag i en uge vil vi bringe små artikler med tal, fakta og tips, så du kan lave et kvalitetstjek af dit liv og se, om du har dine prioriteter i orden.

I temaet indgår følgende artikler:
Det kan du kræve af dit liv
Kan din krop det, den skal?
Dét gør dig lykkelig
Spis godt uden forbud
Lad kroppen gøre dig glad
Vred med glæde
Lev uden fortrydelse

(de markerede artikler er publicerede - de øvrige vil være tilgængelige i løbet af uge 37 og 38).
Se, hvad vi ellers skriver om: Kondition, Louise Bruun, Træning og Test dig selv