parfumeallergi hudpleje
Foto: Getty "Sviende sår i munden, knastørre læber og kløende hud i ansigtet. Hverken et kønt syn eller en rar oplevelse. Men netop den, der fik mig til at spærre øjnene op for, hvad der egentlig er i vores plejeprodukter."

Parfumeallergi hudpleje behandling

Parfumeallergi & sensitiv hud: Sådan finder du rundt i skønhedsjunglen

Det er ikke nemt at navigere i junglen af hudplejeprodukter. Og slet ikke, hvis man har parfumeallergi. Her får du journalist - og allergiker - Lærke Sofie Bonkes personlige erfaringer med, hvad hendes sensitive hud egentlig kan tåle.

Jeg har altid været vild med eksotisk lipgloss og velduftende ansigtscremer. Men da jeg var i begyndelsen af 20’erne, fik jeg pludselig en voldsom allergisk reaktion. Sviende sår i munden, knastørre læber og kløende hud i ansigtet. Hverken et kønt syn eller en rar oplevelse. Men netop den, der fik mig til at spærre øjnene op for, hvad der egentlig er i vores plejeprodukter. Hudlægen kunne nemlig, efter nærmere undersøgelse, fortælle mig, at jeg ikke kunne tåle parfume. Mig, som ellers elskede at forkæle mig selv med lækre velduftende produkter, skulle nu til at læse indholdsdeklarationer og lære navne som Limonene, Citronellol og Benzyl Benzoate at kende.

Nem plejerutine

Til at begynde med anbefalede hudlægen mig at finde en god plejerutine, hvor jeg undgik parfume, så det var nemt at gå til både morgen og aften. Og jeg fandt hurtigt ud af, at nogle ansigtsrens var alt for effektive og sveg på huden. Men også, at for meget vand og sæbe tørrede min hud ud og gav eksem. Den bedste løsning, kom jeg frem til, var derfor at bruge en mild renselotion i badet hver morgen. Og om aftenen en lidt mere dybdegående, mild rensevand uden parfume, der fjerner makeuppen, så huden kan ånde og bygge sig op igen om natten. Efter afrensningen morgen og aften bruger jeg en ansigtsvand på spray, der hjælper porerne i huden med at trække sig sammen, så overskydende fedt og snavs ikke trænger ind. Og en fugtgivende ansigtscreme og øjencreme, der beroliger og mindsker irritationen i den tynde hud omkring øjnene.

Læs varedeklarationen

Så plejerutinen kom nogenlunde hurtigt på plads. Med de øvrige produkter har det været lidt sværere. Jeg er mange gange kommet hjem med en ny lotion, rensevand eller shampoo, jeg troede, jeg kunne tåle, men som jeg til min store overraskelse reagerede på alligevel. På produkterne stod der ofte ”hypoallergen”, som fik mig til at tro, at jeg ikke ville reagere på dem. Men efter flere forsøg og en efterfølgende søgning på Forbrugerrådets hjemmeside, fandt jeg ud af, at ”hypoallergen” ikke nødvendigvis betyder, at jeg som parfumeallergiker kan tåle det pågældende produkt. Det betyder blot, at det indeholder færre allergener, og ikke, at det er uden parfume og andre allergifremkaldende stoffer.
Og så tilbage til ordene Limonene, Citronellol og Benzyl Benzoate. Det er nemlig navnene på blot nogle af de stoffer, som min hud kan slå ud af. Og disse ord har jeg efterhånden siddende på min rygrad, så jeg kan styre helt uden om dem. Samtidig læser jeg altid varedeklarationen igennem, hvis jeg vælger produkter, der ikke er mærkede med ”den blå krans”, som betyder, at de er uden parfume.
I dag har jeg altså fået nogenlunde styr på hvilke produkter, der fungerer til hverdagsbrug. Men hvad med selvforkælelsen? Den følelse af luksus, som fx en duft kan være med til at give. Heldigvis har jeg også fundet visse dufte, jeg godt kan tåle, nemlig de allergenfri. De kan være med til at give mig den attraktive spafornemmelse, som jeg ikke har lyst til at være helt foruden – selvom jeg er parfumeallergiker.

Hvad er allergenfri duft?

Charlotte Kasandra Tørnby, som er kosmetolog og ejer af SARDkopenhagen, forklarer her, hvorfor parfumeallergikere kan bruge allergenfri dufte. 
– Allergenfri dufte kan fremstilles af både naturlige og syntetiske duftstoffer. Den naturlige allergenfri duft, som jeg bruger, har ved hjælp af en separationsproces fået skilt allergenerne i duften fra. Og det er netop allergenerne, der giver den allergiske reaktion på huden hos en parfumeallergikerer, hvor disse stoffer går ind og trigger histaminet i huden, som dermed forårsager kløe og irritation. Det undgår man ved allergenfri dufte.

3 favoritter
• Fugtgivende øjencreme. La Roche- Posay Toleriane Ultra Eye, 20 ml, 169 kr.
• Mild rensevand. Bioderma Sensibio H2O, 100 ml, 79 kr.

• Fugtgivende olie med allergenfri duft. SARDkopenhagen Arganolie med duft,100 ml, 279 kr.  

3 tips til dig med parfumeallergi

1. Vælg produkter med allergenfri dufte, hvis du alligevel ønsker lidt duft.
2. Læs indholdsdeklarationen, før du køber et produkt, så du kan undgå stoffer, du ikke tåler.
3. Undgå vaskemidler og rengøringsmidler med parfume.

Se, hvad vi ellers skriver om: Parfume og Allergi