Vægttab med faste

Vægttab med faste

ALT tester: Flad mave med periodisk faste

I denne uges ALT for damerne anbefaler kostekspert Louise Bruun en periodisk faste for at give kroppen en pause for al den mad, vi konstant fylder i den. Tre kvinder fra ALT for damernes redaktion syntes, at projektet lød så spændende, at de besluttede sig for at prøve det af – hver med deres mål for øje. Her får du deres dagbøger over forløbet.

Fasten består af to nedtrapningsdage, hvor du helt skal undgå mælkeprodukter, kaffe, sukker, alkohol og stivelsesholdige kulhydrater. Herefter følger selve fasten på fem dage, hvor du kun må spise dine regelmæssige måltider indtil kl. 15, hvorefter du skal faste indtil næste morgen. Du skal stadig undgå de førnævnte fødevarer. 

Christina Bølling
Sundhedsredaktør
50 år, højde 1,57 m

MÅL:
Kan man blive klar i hovedet af at faste? Det vil jeg!

Dag 1
Glemte at veje mig. Nåede heller ikke at læse hele kuren, og kom derfor til at spise ost direkte fra pakken på jobbet en sen eftermiddagstime. Første dag ellers uden problemer, savner kaffe.

Dag 2
Startvægt på andendagen er 51 kg. Ok. Dagen gik forbavsende godt, måske lidt touchy ud på eftermiddagen. Jeg spiser ikke hvede, sukker, drikker ikke alkohol og kaffe på andendagen. Det er nemt.

Dag 3
Vægt 50,8 kg. Hvad skal man lave hele aftenen, når man ikke må spise? Ligesom man kan få en melodi på hjernen, har jeg åbenbart mad på hjernen. I hvert fald får jeg hele tiden ideer til ting, jeg kunne spise, hvis jeg måtte. Men jeg må ikke.

Dag 4
Det er klart en fordel, at vi er flere på det her projekt, ellers var jeg faldet i nu. Det er kaffen, jeg har svært ved at undvære – sjovt nok kan jeg mærke, at min krop egentlig trives godt uden kaffe, hvede og sukker. Det er som om, det er min psyke, der er mest sulten og rastløs. Sørger for, at vi tre får dejlige juicer fra Joe & The Juice, for det må man gerne.

LÆS OGSÅ: Sådan smider du de sidste svære kilo

Dag 5
Jeg savner min kaffe – det oven i købet fridag, og jeg fortryder projektet, lige indtil jeg går på vægten og kan se, at jeg har tabt mig mere. Det er som om en faste får kiloene til at forsvinde, hvor man helst vil have det. Flad mave, faste lår. Jeg sms'er med min kollega, og det hjælper mig med at holde modet oppe. Hun læser bøger og drikker te og er helt afslappet med sine børn. Om aftenen snyder jeg lidt, for jeg spiser efter 15 – kl. 16. drikker jeg to store glas juice.

Dag 6
Om det er kaffe eller vin, ost eller gluten, der normalt giver mig hovedpine, ved jeg ikke helt. Men nu ved jeg hvorfor, jeg har følt mig mere fattet og mindre tung i hovedet. Hovedpinen, som der altid er en snert af, er pist væk. Jeg føler mig lettere – ikke bare på vægten, men i hovedet. Gad vide, om det i virkeligheden er det, der er det fede ved at tabe sig, at min bliver lidt mere skarp i hovedet.

Dag 7
Triumf – jeg kom igennem tænker jeg om morgenen. Vægten siger 50.2 kg, og selv om det ikke var vægttab jeg gik efter, så gør det ikke noget. Til gengæld sker der det sædvanlige – mit overmod ender med, at jeg dropper kuren en dag før tid.

Efterskrift
En uge efter har jeg taget det hele på igen (og lidt til), så "udrensningen" har altså ikke langtidseffekt på mig.

Læs om skønhedsredaktørens faste-uge på næste side.

Marie Brodersen

 

Skønhedsredaktør

 

40 år, højde 1,76 m
MÅL: Jeg vil gerne have en pænere hud og en flad mave!

Dag 1
Dagen forløber uden de store udsving – jeg spiser som regel spejlæg til morgenmad og drikker te om formiddagen, så her er der ingen afsavn. Morgenen er som sædvanlig lidt hektisk, så jeg glemmer at veje mig, så det må blive på 2. dagen.

Til frokost er der rigeligt med salater at vælge imellem, men jeg må springe den varme ret over, da der er fløde i. Til gengæld er der skåret parma skinke, som jeg elsker, så i alt i alt en udmærket frokost. Hen ad eftermiddagen ryger der en banan ned og da alle de andre skal ind og smage på chokolade, vi har fået sendt til test, tømmer jeg min tredje kop lakridste. Vores søde assistent redder dagen med skåret mango og appelsin…tak!

Jeg spiser muligvis for mange mandler om aftenen, men min mave har det dejligt, når jeg går i seng – uden at have fået hverken chokofanter, cafelatte eller pepsi max…

Dag 2
Jeg har taget fri i dag og starter lige med en omgang funktionel træning i Fitnessdk med 6 x 100 øvelser, og så er jeg HELT færdig. Det er lidt svært at holde fingrene fra mandlerne, når man bare tuller rundt derhjemme, så jeg gruer for weekenden. Til frokost laver jeg en god portion salat og spiser en hel pakke italiensk skinke til. Om eftermiddagen rammer hovedpinen mig – den der jeg-vil-have-cafelatte-med-sukker-NU-hovedpine. Jeg snupper to panodiler inden aftensmaden, der består af tacoskaller med kylling,  og så er det af sted til børnenes skole, hvor der er teater med kaffe-kagebord bagefter. Jeg køber en pose tørret mango på vejen og tyrer hele posen under forestillingen. Og mens børn og mand guffer alle de dejlige hjemmelavede kager tømmer jeg tre kopper standard-te (øv).

Dag 3
Vægten siger 61, 6 kg – det stod den også på i går, men nu med et halvt kilo muskler mere end fedt, hvilket passer mig fint (selvom jeg ikke rigtig tror på at den kan veje sådan noget). Jeg er jo egentlig ikke med for at tabe mig, men fordi jeg gerne vil se om det reelt kan give en pænere hud og en mindre oppustet mave. Jeg starter med min æg og laver en kop lakridste som jeg plejer, da jeg ankommer til redaktionen. En eller anden venlig sjæl har sendt mig en æske chokolade fra Simply Chocolate (my favourite) der hedder ”Yes. No. Yes. No. Yes” – jeg vælger ”No” – den må gemmes til næste weekend! Det er for tidligt at give op, men jeg ærgrer mig over at jeg skal faste hen over weekenden – det bliver bare så meget sværere, end hvis det havde været mandag-fredag.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at spise dig til hovedpine

Dag 4
Starter dagen med en times BodyFlow i Fitnessdk og en tur i svømmehallen med ungerne (jeg holder mest til i det varme bassin!) Da jeg ikke har fået købt ind til frokost, ender jeg med spejlæg igen, og det er måske lidt mange æg på én dag! Er egentligt ikke sulten om aftenen, men falder i søvn ved 22-tiden, så fasten tærer lidt på energien.

Dag 5
Afmelder min BodyPump-træning, da jeg godt kan se at det er lidt overkill. I stedet får huset en tiltrængt makeover med støvsuger og moppe, og jeg overtaler mig selv til at spise laks til frokost selvom jeg ikke er specielt begejstret for fisk. Det bliver så også sidste gang i denne faste. Blev ikke særlig vellykket. Tyller danskvand og te og falder igen tidligt i søvn med et blad i hånden.

Dag 6
Vægten siger minus 1,1 kg og minus 1/2 kg fedt - tror dog ikke rigtig på at den kan beregne ens fedt korrekt, men vægten være, hvad den er. Min krop har det fantastisk og min mave er helt flad! Ved ikke helt om min hud er pænere, men jeg har også haft min menstruation samtidigt. 

Dag 7
Er taget i sommerhus med familien, så jeg må veje mig på en anden vægt, end jeg plejer. Den siger knap 60 kg. Spiser hårdkogte æg og grapefrugt til morgenmad og kylling med hummus, tomater og avocado til frokost. Når ingen snacks i dag, fordi dagen er blevet skubbet lidt. Er i øvrigt lidt svimmel i dag. Har også mest ligget på sofaen og læst, drukket te og vand. Sov dårligt i nat (savner allerede min egen seng derhjemme), så det bliver nok ikke sent i aften. Har købt god rødvin til i morgen...glæder mig!

Dagen efter
Er MEGASTOLT af mig selv. Maven er superflad, men jeg er mere oppe at køre over, at jeg gennemførte.

Efterskrift
Jeg svælger igen i cafelatte, bagerbrød og rødvin, så i løbet af få dage, er jeg tilbage på min kampvægt. Men er det ikke det, man siger, vanerne sidder i hovedet ikke i maven?! Men jeg er ikke skuffet over fasten. Den leverede i hvert fald den flade mave

Læs om stylistens faste-uge på næste side.

 

Marie, 40 år, højde 1,76 m

Helle, 42 år, højde 1,63 m

Helle Skou

 

Stylist
42 år, højde 1,63 m
MÅL: Jeg vil gerne tabe mig.

Dag 1
Vægt: 60, 2 kg (fedt: 30%)
Er på nedtrapning. Min mand har lavet morgenmad til mig. Jeg spiser et æg og et halvt æble.
Han har også lavet en cafelatte til mig, som jeg elsker. Jeg må sige nej til den, og han brokker sig højlydt over mit fravalg. Spørger om jeg har set filmen Zappa og henviser til scenen, hvor en dreng har lavet mad til sin mor, som hun afviser, fordi hun er på kur. Jeg tænker over hvor mange sociale koder, der ligger i at sige ja eller nej til mad, og hvordan det påvirker ens forhold til andre mennesker.

Til frokost kigger jeg misundeligt efter rugbrødet, som jeg jo ikke må få, da jeg er i gang med at nedtrappe, og da vi rejser os er jeg decideret irriteret over, at jeg ikke må få kaffe. Det bliver en laaaaaang uge. Tager en banan med op, som jeg spiser efter en times tid og senere forbarmer en af mine kollegaer sig over mig, og jeg får syv rosiner af hende.

Om aftenen er jeg ude at spise med to veninder og er pludselig hende, som jeg synes er træls at have med; nej, jeg skal ikke have noget af brødet, vinen, desserten eller kaffen….jeg holder stand hele aftenen og er megastolt. Til gengæld har jeg hovedpine hele aftenen, hele natten og næste morgen. Overvejer at knalde de sidste fridage af nu!

Dag 2
Vægt: 59,9 kg (fedt: 29,3%)
Ok, trods hovedpine og irritation elsker jeg fasten – jeg har tabt både i vægt og fedtprocent. Tænker på om min hovedpine skyldes, at jeg ikke har fået min kaffe…Jeg spiser flæskesteg til frokost og kaster dermed al dyre kærlighed over bord….jeg er så sulten og har stadig hovedpine.

Dag 3
Vægt: 59, 9 kg (fedt: 29,7%)

 

Har brugt en af min fridage til denne faste. Jeg har stadig knaldende hovedpine og går i løbet af dagen både en tur langs vandet og i skoven med vores hund. Det plejer at hjælpe på min hovedpine. Det dæmper den lidt, men den ligger konstant og lurer. Jeg kan ikke nå at spise inden kl. 15, så spiser derfor mit sidste måltid kl. 15.45.

Senere om aften er der X-factor finale og mens min datter spiser chokoladekage drikker jeg urtete….Jeg synes,  at det går ok med at drikke en kop te ved middagsbordet. Jeg synes selvfølgelig, at det ville være hyggeligt, at jeg kunne være med til at spise, og jeg tænker over hvilke signaler, jeg sender til min 12-årige pige ved at sige nej til aftensmad.

Dag 4
Vægt: 59,5 kg (fedt: 29,7%)
Synes ikke at jeg er sulten og min hovedpine har endelig forladt mig. Til frokost er jeg på Pastis med min familie, jeg drikker ikke alkohol, spiser intet brød og tager en kop te, da de andre drikker kaffe og får dessert. Det er ok.

Dag 5
Vægt: 59,1 kg (fedt: 29,5%)

Dag 6
Vægt: 58,6 kg (fedt: 29,7%)
Det er ikke sukker eller alkohol jeg savner, men jeg savner sindssygt meget rugbrød og min latte – det er virkelig et afsavn, og jeg glæder mig til at spise og drikke begge dele igen. Jeg har ikke problemer med ikke at spise aftensmad, det går fint med teen.

Dag 7
Vægt: 58,6 kg (fedt: 28,1%)
Sidste aften hvor jeg er på kur, og jeg synes at det kører for mig nu. Jeg bliver ikke irriteret og er cool med at drikke te til aftensmad. Jeg tænker over, at jeg har sovet meget og bedre, mens jeg har været på kuren, og at jeg vil prøve at spise mindre sukker fremover, da jeg kan mærke, at det påvirker mit humør i negativ retning.

Dagen efter
Vægt: 58, 2 kg (fedt: 27, 8%)
Jeg har tabt 2 kilo og min fedtprocent er gået ned fra 30 til 27,8. Nøjjj, jeg er glad. Jeg skal ikke sige at jeg vil holde fast i kurens principper, men jeg vil helt klart prøve at nedsætte mit sukker forbrug og måske nøjes med to kopper kaffe. Jeg er glad for at have oplevet kuren og at jeg holdt ud.

LÆS OGSÅ: Boost dit vægttab med disse tre fødevarer

Se, hvad vi ellers skriver om: Flad mave, Faste, Vægttab og Louise Bruun