Enkel nostalgi
SPONSORERET indhold

Enkel nostalgi - med et strejf af gult

Pia og Mikkel har sat en del af et hus fra 1930 i stand og været tro mod husets oprindelige stil.

Af: Pernille Enoch Foto: Pernille Enoch
15. jul. 2015 | Bolig | BoligLiv

Da Pia og Mikkel overtog det 80 år gamle hus i april 2010, var det stort set ikke sat i stand, siden det blev bygget. Der var et lags vinduer i hele huset, og det oprindelige køkken, hvor der kun løb koldt vand i hanen, stod der endnu. Isoleringen bestod af flamingoplader, og opvarmningen kom fra en petroleumsovn. Så parret flyttede først ind efter en gennemgribende renovering, hvor blandt andet badeværelset blev renoveret i husets originale stil, og Mikkel selv støbte terrazzogulvet.

– Faktisk har vi udført hele renoveringen selv undtagen det, man ikke må, såsom el og vvs. Men når man bor i et gammelt hus, er der jo altid projekter at tage fat på. Sidste år blev der støbt nyt gulv i kælderen, og næste projekt bliver en ny hoveddør, siger Pia.

Favoritstederne

Indtil videre bebor familien kun stueetagen og lejer 1. salen ud – men når de får brug for mere plads, er planen at inddrage også den del af huset. Både Pia og Mikkel holder især meget af køkkenalrummet. Her er der luft og plads til leg og arbejde på en og samme tid. Men bænken på terrassen i haven er også en afholdt plads. Her kan de lide at sidde med et tæppe om benene og nyde den første forårssol og senere sommerens skønne dage med udsigt over havens gamle, blomstrende roser og mange frugttræer.

Altid på udkig

Husets indretning er en kombination af 50’er retro og den nordiske, lyse minimalistiske stil. Pia og Mikkel er altid på udkig i butikker og på loppemarkeder efter fine ting til deres hjem. Deres bedste fund er det gule arkivskab i køkkenalrummet. Det er ekstremt rummeligt og har med sin skønne sommerlige farve skabt en gennemgående tone i parrets indretning.

– Vi er altid på jagt, og bl.a. fandt vi de fine, gamle filmplakater på Tisvildelejes loppemarked til kun 25 kr. stykket, fortæller Pia og Mikkel. Hjørnevasken i badeværelset lykkedes det også parret at finde brugt efter lang tids søgen, en smuk gammel fransk hjørnevask, som passer lige ind i stilen.

– Vores hjem skal  afspejle, at her bor vi! Her skal være rart at være med god stemning, og man skal føle sig velkommen, siger Pia og Mikkel.

Stue_ny.jpgPia og Mikkel kigger altid efter gode fund på loppemarkeder. Sådan fik de den gamle originale filmplakat for en slik. Sofa fra BoConcept, puder fra Hay og plaid fra Ferm Living. Sofabordet Ad-just kan indstilles i højden. Fås bl.a. hos Casanova Møbler. Gulvtæppet er fra Egetæpper.

Vasketoej.jpgDer er intet så skønt som tøj, der har hængt til tørre i det fri.

Havebord.jpgKatten Mika er på eventyr i haven. Havemøblerne fra Mandalay passer med deres 50’er retrostil til resten af huset. De er lette at flytte rundt på, alt efter om man vil sidde i solen eller i skyggen af pæretræet.

Rose.jpgHaven er fyldt med gamle roser med duft.

Have.jpgHusets dejlige terrasse ligger med udgang fra køkkenalrummet, så her kan familien nemt sætte sig ud for at spise morgenmad eller aftensmad. Bænken er fra Mandalay, og vattæppet er købt på et loppemarked.

Trappe.jpgGulvene i entreen og gangen ind til stueetagen er i praktiske mørke materialer.

Koekken.jpgKøkkenalrummet er familiens yndlingsrum. Selve køkkenet er fra Ikea, men lågerne er blevet lakeret lyseblå med inspiration fra 50’erne, og bordpladen er speciallavet af Nicholas Rose fra LLLP af krydsfiner og sort linoleum.

Blaa_kommode.jpgKommoden er købt brugt, meget billigt. Den havde en del skjolder, så Pia og Mikkel malede den i samme farve som køkkenet, men bevarede de smukke greb og kanter. Skabet på væggen er fra et loppemarked. Skamlen er fra Mater, og knagerne er fra Muuto.

Tegning.jpgSmukke designbøger ligger på toppen af et gammelt arkivskab – et arvestykke fra Mikkels morfar. Tegningen af Pias far som 7-årig er tegnet af Pias farfar.

Braendeovn.jpgPå brændeovnen står en turkis vase fra Holmegaard med en skøn gul rose fra haven. Billedet er af designer Malene Høegh.

Sovevaerelse.jpgSoveværelset er i rolige toner med et billede over sengen af fotokunstner Pernille Enoch. De grå puder er fra Stilleben. Der er kig gennem døren ud i gangen, der fører ned til køkkenet.

Kontor.jpgI stuen hænger en smart skrivepult fra LLLP på væggen. Den grønne skrivebordslampe er tysk design fra 60’erne. Den hvide tallerken på bordet er et 3d print af en børnetallerken, som Pia arbejder på. Væguret er fundet på et loppemarked.

Gul_kommode.jpg

Mikkel fandt det gule arkivskab smidt på et fortov i København. Den har sat tonen for det alt det gule i parrets indretning. Lampen var en bryllupsgave til Pias forældre, da de blev gift i 70’erne. Uret er fra Ikea.

Badevaerelse.jpgBadeværelset har Pia og Mikkel renoveret, så det passer til husets alder. Den gamle franske hjørnevask og porcelænsvæglamperne fra 50’erne er fundet i en antikvitetsbutik. Det klassiske armatur er fra Les Campagnoles. Pia bruger kufferten fra et loppemarked til makeup og cremer.

Pia og Mikkel har sammen firmaet BeyondLife, som producerer og sælger urner af papir. Integreret i urnerne er der blomsterfrø og frø til et træ, så der spirer et minde op på graven, når urnen er nedsat. Se mere på beyondlife.dk

SNUP IDEERNE … fra Pia og Mikkels skønne hus fra 1930’erne.

1_tips.jpg1. Du kan redde et slidt træmøbel med maling. Vask det med grundrens. Slib det med fint sandpapir, tør det af, mal det med grundmaling, og lad det tørre. Slib det let igen, og mal det med den ønskede farve. Slib evt. igen let, og mal det igen.

2. Den gamle læderkuffert her er fra Pias barndomshjem og rummer havehynderne. Den står lige ved terrassedøren, så man hurtigt kan snuppe en hynde og sætte sig ud i haven, når solen kommer frem. Kig efter flotte gamle kufferter på loppemarkeder!

2_tips.jpg3. Hvis din vase er flot i sig selv, behøver du ikke bruge mange penge på buketter. Her er en enkelt stilk ukrudt med gule blomster sat i en skulpturel vase med stor effekt.

4. Lærke har sit eget legekøkken lige under vitrineskabet ved de voksnes køkken, så hun også kan lave mad. Legekøkkenet består af et klassisk komfur fra Brio, en skammel fundet på et loppemarked og på væggen til opbevaring af legemad: Vinkasser, der er blevet malet og har fået et stykke tapet sat fast på indersiden. Tapetresterne er fra Ferm Living.

3_tips.jpg5. Lad din yndlingsfarve gå igen i hele dit hjem, gerne så man kan se den fra rum til rum. Her gul!

6. Du kan snildt få plads til et lille bitte arbejdshjørne i stuen eller soveværelset, hvis du hænger en skrivepult eller en lille bordplade på væggen. Pulten her er fra LLLP, og Pia og Mikkel har fået sat sorte skydelåger i, så rodet kan gemmes væk.

Anbefalet til dig