Misundelse: Sådan lærer du at leve med den

Foto: Getty Her er fem veje til, hvordan du lærer at leve med misundelse – uden at den æder dig op.

Misundelse: Sådan lærer du at leve med den

Hvordan håndterer du misundelse over, at dine veninder får børn, mens du selv kæmper med barnløshed, eller at andre er i skønne parforhold, mens du er evighedssingle? Misundelse er en rædselsfuld og lidt forbudt følelse, men helt ærligt – vi har den alle sammen. Her er fem veje til, hvordan du lærer at leve med den – uden at den æder dig op.

Hvordan håndterer du misundelse over, at dine veninder får børn, mens du selv kæmper med barnløshed, eller at andre er i skønne parforhold, mens du er evighedssingle? Misundelse er en rædselsfuld og lidt forbudt følelse, men helt ærligt – vi har den alle sammen. Her er fem veje til, hvordan du lærer at leve med den – uden at den æder dig op.

1. Kend din misundelse

Som andre følelser er misundelse en kompliceret størrelse. Historisk er den anset for at være årsag til onde handlinger som i Bibelen, hvor Kain dræber sin bror, Abel, fordi Gud afviser hans offergave, men tager imod Abels. Men misundelse behøver ikke motivere negative handlinger. Selvom de fleste af os i et svagt øjeblik kunne have lyst til at se hende, der fik vores drømmejob, træde i spinaten, er det ikke ensbetydende med, at vi lægger spinaten uden for hendes dør. Misundelse er også med til at motivere os til at gøre noget aktivt for at blive mere som dem, vi er misundelige på. Så før du får lyst til at slå dig selv i hovedet af skam over din misundelse og frygt for at blive den onde, grønne stedsøster, så træk vejret dybt og husk, at det er dit valg, hvordan du bruger denne følelse.

2. Brug misundelsens drivkraft!

Filosoffen Bertrand Russel mente, at misundelse er en af de stærkeste årsager til, at man er ulykkelig. Men han mente også, at det er en nødvendig følelse for at opnå mere demokrati og social lighed. Nogle gange er misundelse altså med til at gøre os opmærksomme på, at nogle faktisk har mere end andre og få os til at tænke over, hvorfor det er sådan, og om det er retfærdigt. Det er et vigtigt aspekt at huske. Misundelse er ikke kun negativ. Det er også en drivkraft og en kritisk stillingtagen. Så hvis du nu ser din misundelse i det lys, hvad bliver du så klar over? Er det retfærdigt, at Michael fra marketing tjener mere end dig? Burde du genforhandle din løn? Er du misundelig på Lola, der har en mand, som henter børn hver anden dag? Burde du tale med din mand eller kæreste om jeres hverdag?

LÆS OGSÅ: Søskendejalousi: Giv plads til forskelligheder

3. Hvad ønsker du?

Din misundelse kan også fortælle dig om, hvad du ønsker i dit liv. Vov derfor at se på det, du misunder andre, uden dom. Se det som et udtryk for, at du selv gerne ville være gravid eller have et sommerhus i Tisvilde. Når du bare konstaterer, at du er misundelig, fordi du virkelig godt gad trække stikket hver weekend og nyde et skønt sommerhus, bliver det hele lidt afdramatiseret. Du kan også bruge klarheden over dine egne ønsker til at tænke over, hvordan du kan give dig selv mere af det, du misunder andre.

4. Stop sammenligningen

Det mest enkle råd mod misundelse er at lade være med at sammenligne dig selv med andre. Lyder det enkelt? Det ER enkelt. Det er bare vildt svært i praksis. Men øv dig alligevel. Hver gang du bliver ramt af følelsen af, at du burde være et andet sted, eller at andre har det nemmere end dig, så stop op og tænk: Nu sammenligner jeg mig med dem ... Træk nu vejret dybt, læg armene om dig selv og vid: Jeg er mig. Jeg har min vej. Jeg går den med mod og kærlighed. Brug det til at fokusere mere på, hvor du er, og mindre på, hvor de andre er. Det er helt fair at være totalt ked af, at det er svært for dig at blive gravid, møde en mand eller lande drømmejobbet. Græd, vær frustreret, vær vred. Men lad være med at sammenligne dig selv med andre, for ingen af os har samme vej. Og hvem ved – måske er det, der virker så nemt for andre, slet ikke nemt? Sæt det, der gør dig og alle andre unikke, højere end sammenligningen. Det gør verden varmere.

LÆS OGSÅ: Hvor går din grænse for en flirt?

5. Hvad er din logik?

Min klient Laura blev ofte ramt af misundelse over sine veninder i gode forhold. Særligt det, at hendes veninde Sille havde en dejlig mand, gik hende på, for hun følte, at Sille og hende havde meget til fælles. Da jeg bad hende gå dybere ned i tankerne omkring det, stod det klart, at hun havde denne logik helt inde i baghovedet, hvor tanker, man næsten ikke ved, er ens egne, kan gemme sig: ”Alle skønne kvinder får en dejlig kæreste. Så når Sille har en, og jeg ikke har, må det være, fordi jeg ikke er lige så skøn som hende”. AV. Jeg spurgte Laura: Er det sandt? Nej, sagde hun så. Og græd lidt. Er du enig med Laura? Kan du være helt igennem skøn, dejlig og klog uden at have det, som andre skønne, dejlige og kloge damer har?

DEN GRIMME, GRØNNE FØLELSE

Misundelse er en forbudt følelse. I litteraturen bliver den onde stedsøster grøn i hovedet af misundelse, og derfor holder vi det for os selv, når vi oplever det. I sin kerne handler det om at føle, at du ikke er god nok, eller at du har for lidt sammenlignet med andre. Det er en ”grim” og tabuiseret følelse, netop fordi den opstår i sammenligningen med andre, og når vi selv fremstår som den grimmere, mindreværdige og forsmåede part.

OM DAISY LØVENDAHL

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Jalousi og Daisy Løvendahl