Tessa koncert dokumentar

Foto: DR/Allan Hansen Rapperen Tessa har stået op imod hævnporno og holdt en feministisk nytårstale om #MeToo.

Fra rengøringsjob til rapdronning: 16 ting, du (måske) ikke vidste om Tessa

På under et år gik hun fra at gøre rent og have ingen sangerfaring til at være hyldet og prisvindende rapper. Hun er blevet mobbet og har været udsat for grove krænkelser – men hun har rejst sig og fulgt ét særligt mantra i livet. Bliv klogere på musikeren Tessa her.

1. Hvad er Tessas fulde navn?

Det giver sig selv: De rigtig store stjerner på musikhimlen omtaler vi blot ved fornavn, om det er Elvis, Cher, Adele eller Drake. Derfor giver det også mening, at når der bliver sagt Tessa, så ved vi, hvem der tales om.

Men faktisk er det et kunstnernavn. ”Tessa” er ifølge sprogforskere et kælenavn for det engelske Theresa, og selvom det også er accepteret som et officielt fornavn i Danmark, så står der faktisk følgende på den danske rappers dåbsattest: Theresa Ann Fallesen.

Tessa 2021.jpgKvinden, som vi bedst kender som rapperen Tessa. (Foto: DR/Allan Hansen)

2. Hvad er Tessas alder?

Ja, den er der faktisk lidt ”mystik” omkring. I hvert fald har hun ikke offentligt meldt sin fødselsdato og -år ud. Kigger man rundt på større danske medier, kan man se, at de også kæmper lidt for at ramme en fælles alder på rapperen:

  • Den 5. august 2019 skrev Politiken, at hun er 21 år 
  • 13. februar 2020 skriver TV2.dk, at hun er 22 år
  • DR.dk skrev i maj 2020, at Tessa er 22 år OG 23 år i samme artikel 
  • 9. december 2020 skrev Se & Hør, at hun var 23 år
  • Berlingske skrev i 11. december 2020, at hun er 22 år 

Hvad siger Tessa selv? Da DR2s Deadline på årets sidste dag i 2020 inviterede Tessa til at holde en nytårstale – der som den ENESTE omtalte sexisme og #metoo – indledte Tessa selv sin tale med at sige:

”Jeg hedder Tessa og er 23 år gammel. Jeg kommer fra Askerød i Hundige i den sydlige den af Blæstegnen.”

Så et godt bud må være, at Tessa er født i den sidste halvdel af 1997. Men i bund og grund er det jo også helt lige meget – musikken er jo det vigtigste. Og at I ser nytårstalen, den er også vigtig!

(På grund af Tessas barmfrie sprog skal du være over 18 år for at se videoen her:)

3. Krænket og hjemløs som teenager

Tessa vokser op i Askerød i Hundige. I starten af 00’erne fik hendes mor dog alvorlig kræft og blev anbefalet af lægerne at flytte til roligere omgivelser, så de to flyttede til Nordfyn, da Tessa var omkring 8-9 år. Imens blev hendes far tilbage på Vestegnen, har hun fortalt i DR3's dokumentar ’Tessas Hævn’.

I den nye folkeskole var Tessa genert og følsom, og hun blev hurtigt et mobbeoffer, der blev udnyttet af ældre drenge.

Som 12-årig oplevede Tessa at blive afpresset for penge af en fyr, som hun havde sendt et nøgenbillede til. Senere i sit voksenliv udsættes Tessa igen for den slags ulovlige trusler.

I skolen blev hun også mødt med psykisk terror, og bl.a. tør hun ikke sige fra, da to fyre vil have en trekant med hende i et solcenter. Hun udsættes også for en gruppevoldtægt til en fest, hvor hun var den eneste pige.

Da Tessa går i 10. klasse, blev hun en dag grebet i butikstyveri, og på grund af skam og frygt for sin mors reaktion, vælger Tessa at stikke af hjemmefra. Hun har derfor i sine unge år været hjemløs på gaden i halvandet år, hvor det hver dag handlede om at skaffe mad og et sted at sove. Oftest i et festmiljø.

”Jeg har haft et langt liv på kort tid,” som Tessa selv forklarer det i dokumentaren.

Tessa og mor.jpgTessa med sin mor, som hun i dokumentaren 'Tessas hævn' forklarer, at hun i dag har et utroligt tæt forhold til igen, (Foto: DR/Louis Gretlund)

4. Opdaget i en mime-video

I 2019 vender det for Tessa. Hun er flyttet tilbage hjem til Askerød, hun arbejder som privat rengøringshjælp – og så dyrker hun sin store interesse: Rap-musikken, og særligt den amerikanske stjerne Nicki Minaj.

Tessa lærer sit idols tekster og hurtige beats udenad, og på et tidspunkt lægger hun nogle videoer ud på Instagram, hvor hun mimer spot on til sangene.

”Jeg har altid gået og rappet derhjemme, så på en måde har jeg øvet mig i rigtig mange år uden egentlig at vide, at jeg øvede mig. Både på Nicki Minaj, men også rigtig mange andre kunstnere. Det var meget vigtigt for mig, at det var helt synkroniseret med originalen, når jeg mimede teksterne og spillede med på attituden på videoerne,” har Tessa forklaret i et af sine allerførste interviews til  lokalmediet grevenord.dk i maj 2019. 

Videoerne bliver blandt andet opsnappet af rapper og producer Jesper ’Livid’ Helles, og det bliver altafgørende for Tessas videre karriere.

Eneste minus er, at han ikke helt ved, om pigen fra videoerne nu også selv kan rappe?

5. Hjulpet af Jesper Livid og Karen Mukupa

Jesper ’Livid’ Helles står i starten af 2019 bag projektet Urban Grrls, som ønsker at fremme unge kvindelige raptalenter.

Efter at have set Tessas mime-video skriver han og beder hende om at møde op den dag, hvor over 100 ansøgere er til audition for at komme med i Urban Grrls’ fem uger lange rapskole.

”Jeg har arbejdet i branchen i mange år, så jeg ved, hvad jeg skal se efter. Jeg så Tessas videoer, hvor hun mimede med på kendte rapperes numre. Og det var hun virkelig god til. Hun gjorde ting, der er teknisk svære indenfor rap. Samtidig havde hun en virkelig god attitude, som, jeg kunne se, var ægte. Det var ikke noget, hun spillede, det er sådan, hun er,” har Jesper Livid fortalt til grevenord.dk:

”Jeg tænkte: Hvis hun rent faktisk også selv kan rappe, så er der rigtig stort potentiale her. Det var jeg nødt til at finde ud af. Derfor kontaktede jeg Tessa for at høre, om hun ikke ville være med i projektet Urban Grrls. Det viste sig, at min mavefornemmelse havde været helt rigtig. Tessa er virkelig dygtig, hun kan nogle tekniske ting, som det kan tage rigtig mange år at lære.”

Tessa Jesper Livid.jpgTessa og hendes manager Jesper Livid. (Foto: DR/Anja Pil Overby)

Tessa blev én af de 24 piger, der blev udvalgt til projektet, hvor de unge piger fik professionel støtte til deres drømme om at rappe, synge eller producere et beat.

En af underviserne på Urban Grrls var rapperen Karen Mukupa, som også så et talent med det samme.

”Der er en forventning om, at pigerap er pussenusset eller samfundsrelevant, og der var behov for, at der kom en kvindelig rapper med de tekster, som Tessa kommer med. Det kan godt være, at der er andre inde over hendes tekster, men hun mener dem, og hun spytter dem ud som en fyr ville gøre det,” har Karen Mukupa sagt til DR.

Jesper Livid er i dag samarbejdspartner og manager for Tessa.

6. ”Første” sang

De fleste Tessa-fans første møde med hendes musik var sangene ’Snakker for meget’ og ’Okay’. Men faktisk indspillede hun også i 2019 et nummer med tre andre piger som led i projektet Urban Grrls, nemlig sangen 'BWA'.

BWA er en forkortelse for ”Bitch With Attitude” og du kan høre nummeret her:

Da pigerne fra Urban Grrls efter et par ugers workshop har en afsluttende koncert på Forbrændingen i Albertslund, er Tessa dog ikke med på scenen.

For det er gået stærkt...

7. Kometkarriere på rekordtid

I april 2019 lægger Tessa en video ud på sin Instagram-profil, hvor hun står i et indspilningsstudie og demonstrerer sit rap-talent. Videoen går viralt og får hurtigt den berømte hype til at boble.

Pladeselskabet Universal Music får også øje på den dygtige rapper fra Vestegnen, og kort tid efter skriver de kontrakt med hende – inden hun overhovedet har et færdigt nummer til at gå i studiet med.

Se Tessas første video på Instagram her:

8. Sit livs FØRSTE koncert - på Roskilde

Tessa kan således den sidste lørdag i juni 2019 træde skridtene ind på Roskilde Festivals Uprising scene, hvor hun foran et fuldstændigt tætpakket publikum giver sit livs første officielle koncert.

Hun havde end ikke prøvet at sige noget i en rigtig mikrofon inden den koncert.

”Vi havde en times øver dagen før, og det var det,” har Tessa fortalt til TV 2.

Tessa koncert.jpgTessas debuterer på Roskilde foran et kæmpe publikum. (Foto: DR/Screendump fra ’Tessas hævn’)

Da Tessa i juli udgiver sin første single ’Snakker For Meget’, går karrieren derfra kun stærkere end hendes i forvejen vilde rap-flow.

I oktober 2019 havde Tessa 3,2 millioner afspilninger på Spotify og over en million visninger på YouTube.

9. Hvad handler Tessas sang ’Ben’ om

3. single fra Tessas hånd er sangen ’Ben’, som er hendes kommerciellegennembrudshit. Ben er en forkortelse for "benhård", og sangen handler om at tro på sig selv.

Tessa har været igennem en masse møg og havde ikke et sikkerhedsnet til at gribe hende, men hun er kommet ud på den anden side på egen hånd ved at kæmpe. Det indkapsler sangen, har hun fortalt i et interview til DR.

Hun havde derfor en periode, hvor hun skar næsten alle sine venner fra, fordi hun var træt af, at de ikke troede på hende og hendes talent – eller på dem selv. Samme holdning mødte hun fra lærerne i folkeskolen, der heller ikke mente, at den unge Hundige-pige ville blive til noget en dag.

”Der er en vis standard for, hvordan en pige skal se ud, opføre sig og snakke. Gu’ fanden skal du ej! Du er dig, og det skal du blive ved med at være,” lyder det klare budskab fra Tessa:

”Jeg har lavet ’Ben’ for, at alle dem, der synger med på den, føler, at de er ”ben”. Og uanset hvad for en udfordring, de lige pludselig står i, så er de ”ben”, og så skal de nok komme igennem det.”

For Tessa er benhård – men samtidig sød, hvis hun selv skal sige det. Og det tror vi på!

Tessa 1.jpgScreendump fra DR-videoen, hvor Tessa fortæller om hittet 'Ben' og sit budskab om, at hun gerne vil have unge piger til at tro på dem selv! (Foto: DR/Screendump) 

10. ’Årets nye navn’

I februar 2020 - altså under et år senere, at Tessa lagde sin video ud på Instagram – vinder hun en Zulu Award for Årets Nye Navn herhjemme.

Derudover bliver hun blandt andet også Årets Nye Navn til Danish Music Awards, og hun bliver nomineret til P3 Talentet til prisuddelingen P3 Guld.

11. Tessas mantra

Tessa har et særligt ordsprog eller mantra. Når hun bliver usikker på sig selv, tænker hun således:

”Der ikke er noget, der hedder genert. Og du skal lade, som om, at du har gjort det her 1000 gange.”

Det er med til at give hende modet til de ting, hun kaster sig ud i, har hun fortalt ifølge TV 2

Tessa og Suspekt.jpgTessa optræder til Zulu Awards med sine helte rapgruppen Suspekt. (Foto: DR/Screendump fra ’Tessas hævn’)

12. Politianmeldte deling af intimvideoer

”Speak the fuck up!” – eller oversat til pænere dansk: Tal nu højt om det!

Det var budskabet i en video, som Tessa lagde ud på sin Instagram i december 2019. Hun opfordrede her alle, der har prøvet at få delt intime videoer mod deres vilje, til at sige det højt og søge hjælp.

Selv fortalte Tessa også, at hun havde fået delt intime videoer af sig selv, som hun har sendt til forskellige personer privat på nettet.

”Lige nu er der nogle videoer i omløb af mig, hvor jeg ikke har ret meget tøj på, og jeg ryger en joint, og jeg lever livet. Jeg synes, jeg ser flot ud – jeg er meget glad for de her videoer, men det er ikke mig, der har delt dem,” fortalt hun blandt andet i den to minutter lange Instagram-video, som hun siden har slettet.

Tessa hævnporno.jpgTessas fortid pressede på, og hun delte åbent oplevelsen med hævnporno i ’Tessas hævn’. (Foto: Anja Pil Overby)

Udover at stå åbent frem og dermed bryde et tabu, som andre af hendes fans måske også kæmper med, så indgav Tessa - som den kæmpe boss lady, hun er - også en politianmeldelse hos Midt- og Vestsjællands Politi i håb om at stoppe gerningspersonerne i deres ulovlige og krænkende gerninger, kunne DR.dk berette.  

Faktisk fik Tessa breaket, at der var historier på vej om de intime optagelser, da hendes manager blev ringet op af Ekstra Bladet, B.T. og Se & Hør, lige inden hun skulle ind og filme en video til et DR3-program om året i dansk musik. Det viser en scene i dokumentaren 'Tessas hævn'.

inden Tessa vidste, hvordan det ville gå, når verden hørte om de intime videoer og den personlige og dybt krænkende sag, tog hun den professionelle maske på – og gik ind og optog denne sang om at være... BENHÅRD:

13. Tessas kendte fans

Det er ikke kun os, der er fans af Tessas flow og rim. Blandt kendte fans kan hun skrive drengene fra Suspekt og L.O.C, som alle følger hendes Instagram-profil.

Senest har det vakt opsigt, at den tidligere statsminister - og Vestegns-indfødte - Helle Thorning-Schmidt dukkede op med lyserødt hår i videoen til Tessa og Emil fra Suspekts (også kendt som Orgi-E, red.) sang ’Blæstegnen’.

Helle Thorning lagde selv et billede ud på sin Instagram, hvor hun står og holder om Tessa. Dertil skrev hun: Kaffe (og Red Bull) med denne her babe i dag for at fejre hendes fantastiske prisvindende år.

I kommentarfeltet svarede Tessa:

Min kærlighed. Tak fordi du kom. Real bitch.

14. Forsidemodel

Tessa er kommet langt siden rengøringsjobbet i starten af 2019. I slutningen af 2020 kom modemagasinet ELLE hende på forsiden, hvor de hyldede hende som en af årets kvinder.

15. Tessa håndfodrer svaner

Efter at have boet på Vesterbro i indre København er Tessa vendt tilbage til Vestegnen i 2020, hvor hun har købt en lejlighed.

”Det har betydet alt for mig at få min nye lejlighed og at flytte ud af byen. Jeg kan se en sø. Jeg har to svaner, der hedder Troels og Marianne, som jeg håndfodrer. De er meget søde. Der ligger en børnehave overfor, så når jeg åbner min altandør, kan jeg høre børnelatter og Hr. Skæg-musik. Og alle i min opgang er 50 år eller mere og går i seng kl. 20, så der er ingen larm. Det er virkelig fedt,” har hun fortalt til Elle

Sangen Blæstegnen er da også et meget personligt nummer for Tessa, hvor hun hylder sin hjemstavn.

”Jeg vil gerne vise, hvor unik Vestegnen er – unikke mennesker af en særlig støbning, som drømmer stort og går imod fordomme og social arv. Vestegnen er mere end bare et område. Det er en følelse. En mentalitet,” har Tessa forklaret til Berlingske.

16. Fremtiden: Tessa som filmstjerne?

Der er ingen tvivl om, at hun har lagt den danske musikscene ned med sine rim. Men måske får vi også Tessa at se på det store filmlærred en dag?

Det er i hvert fald en drøm, som Tessa også går rundt med, fortalte hun til grevenord.dk:

”Min helt store drøm er at kunne leve af min musik og måske lave film også. Man drømmer jo altid om at blive en af de helt store internationale stjerner. Jeg håber virkelig, at jeg en dag bliver lige så stor som de rappere, jeg har hørt og beundret siden jeg var en lille pige. Der er langt endnu, men jeg tror sgu på det, og jeg tror på mig selv,” lød det tilbage i 2019 fra en grinende Tessa.

Se, hvad vi ellers skriver om: Lister, Kendte, Musik, Sociale medier og Serier