Leg
SPONSORERET indhold

Kend dit barns 12 lege

Børn leger på mange forskellige måder lige fra vildt tumleri til sansning, iagttagelse og rollespil. Find ud af, hvad dit barn lærer gennem 12 typer lege.

Af: Cecilie Møller Rasmussen, Voresbørn.dk
09. okt. 2014 | Børn | Vores Børn

Når din datter tager en papkasse og omdanner den til dukkehus, eller når din søn sætter sig med sine venner og fortæller historier i hulen, er det skøn leg. Men dermed ikke kun sjov og spas. Leg er nemlig nøglen til at lære livet at kende og dermed blive klogere, fortæller legeforsker Jørn Martin Steenhold, der har studeret legens væsen. Han har inddelt leg i 12 forskellige kategorier, som børn skal dyrke.

”Alle lege er ligevægtige og vigtige. Leg er liv og eksistens. Vi leger alle legene, og de har en utrolig betydning for vores måde at være på sammen med andre.”

Lege giver livsklogskab og andre klogskaber

Legene giver forskellig viden såsom livsklogskab, os-klogskab, rummelig forståelse, jeg-klogskab og naturklogskab. De er dermed med til lære børn om forskellige aspekter af tilværelsen og forståelsen af sig selv og andre, mener Jørn Martin Steenhold.LÆS OGSÅ: Legekammerater: “Øv, bøv , du må ikke være med!”– Nogle af legetyperne medfører, at børn bliver klogere på bestemte områder. Men man kan ikke præcisere og sige, at børn bliver klogere af at lege sådan og sådan. Det afhænger af børns personlighed. Hvis drenge for eksempel leger en aggressionsleg, så vil nogle børn blive klogere på, hvordan man skal gebærde sig rent socialt, indfinde sig i et hierarki og samarbejde på fornuftige måder med andre. Men andre drenge gider ikke det gas og beskæftiger sig ikke med det, forklarer legeforskeren.

Styrk alle lege

Visse børn vil være dygtige motorisk, mens andre er meget fantasifulde, og andre igen gode til at spille spil. Ifølge Jørn Martin Steenhold er det vigtigt, at du som forælder styrker dit barn i at lege alle typer lege og ikke kun dem, junior normalt tyer til.

LÆS OGSÅ: 10 lege der styrker dit barns fantasi

”Man skal altid nå hele paletten rundt. I dag er alle forældre så fokuserede på, hvad der er bedst for deres børn, så de kan få en god karriere senere. Men det er ikke sikkert, at det, man som forældre mener bedst, er det samme, som barnet vil arbejde med. Det kan jo være, at barnet tager nogle valg selv. Så forældre skal dyrke mange forskellige lege. Og så skal man vigtigst af alt have det sjovt, mens man gør det,” siger han.

I galleriet her over kan du læse om de 12 forskellige lege, og få legeforsker Jørn Martin Steenholds vurdering af, hvad dit barn lærer ved at lege dem.

LÆS OGSÅ: Far leger vildt – heldigvis!