Lav din egen julesennep: 5 nemme opskrifter på hjemmerørt sennep
Foto: Mikkel Adsbøl Prøv at røre din helt egen julesennep, det koster kun hyggetid i køkkenet.

Lav din egen julesennep: 5 nemme opskrifter på hjemmerørt sennep

Selvfølgelig kan du få god sennep i butikkerne, men det tager ikke mange minutter at røre en selv, og så kan du tilpasse smagen efter retterne. Prøv det, det koster kun hyggetid i køkkenet. Her får du fem skønne opskrifter på hjemmerørt sennep:

Hjemmerørt sennep med honning 

God til røget og gravet laks eller til en brieost

(1 glas):
3 ½ spsk. vand
½ tsk. majsstivelse
3 spsk. sennepspulver
3 spsk. honning
1½ spsk. hvidvinseddike
3 spsk. god mayonnaise, f.eks. Hellmann’s
salt og peber.

Sådan laver du sennep med honning:

  1. Rør majsstivelsen ud i vandet i en lille gryde, og kog det op. Køl det af.
  2. Pisk sennepspulveret i.
  3. Rør de øvrige ingredienser i.
  4. Kom senneppen i et glas, og opbevar det i køleskabet.

002-julesennep.jpg

Fin sennep med æbleeddike

(1 lille glas):
3½ spsk. vand
½ tsk. majsstivelse
3 spsk. Coleman’s sennepspulver
3 spsk. god mayonnaise, f.eks. Hellmann’s
1½ spsk. æbleeddike
1 spsk. ahornsirup, salt og peber.

Sådan laver du fin sennep med æbleeddike:

  1. Udrør majsstivelsen i vandet i en gryde, og kog det op. Køl det af.
  2. Pisk sennepspulveret i.
  3. Rør de andre ingredienser i.
  4. Kom senneppen i et glas, og opbevar det i køleskab.

003-julesennep.jpg

Hjemmerørt grov sennep

God til kogt torsk eller røget laks

(1 glas):
25 g sennepsfrø
3 spsk. hvidvinseddike
3 spsk. vand
40 g Coleman’s sennepspulver
2 spsk. sirup
1/2 tsk. 
salt.

Sådan laver du grov sennep:

  1. Knus sennepsfrøene i en morter.
  2. Kom dem i en skål, og rør de øvrige ingredienser i.
  3. Lad senneppen trække tildækket i køleskabet til næste dag.
  4. Smag til med sirup og salt.

005-julesennep.jpg

Mild sød sennep

Til flæskesteg eller en hakkebøf

(1 lille glas):
3 1/2 spsk. vand
1 tsk. majsstivelse
2 spsk. farin
2 spsk. Coleman’s sennepspulver
1 1/2 spsk. hvidvinseddike
3 spsk. cremefraiche 38 %
salt
peber
evt. rosa peberkorn til pynt.

Sådan laver du mild sød sennep

  1. Udrør majsstivelsen i vandet i en lille gryde. Kom farin i, og kog det op. Afkøl det helt.
  2. Pisk sennepspulver i. Rør de øvrige ingredienser i.
  3. Kom senneppen i et glas, og opbevar det i køleskabet.
  4. Du kan komme senneppen i en skål og drysse lidt knust rosa peber over ved servering.

TIP:  Du kan evt. røre denne sennep med lidt ekstra cremefraiche, så er den velegnet som dip til grønsager.

006-julesennep.jpg

Nem julesennep

Til julens æbleflæsk, frikadeller og ribbenssteg

(1 glas):
2 dl dijonsennep
1/2 tsk. stødt kanel
1/4 tsk. stødt 
nellike
1/2 tsk. stødt ingefær
2 spsk. skalotteløg i meget små tern
1 tsk. olie
2 spsk. vand
2 spsk. sirup

  1. Svits løgternene kort i olien. Kom krydderierne i, og svits kort. Kom vandet i, og kog det kort igennem.
  2. Afkøl blandingen helt.
  3. Rør det i senneppen sammen med sirup.
  4. Kom senneppen i et glas, og opbevar det i køleskabet.

5 gode bud på nemme sennepdressinger

  1. Smag cremefraiche til med sennep, hakket rødløg, salt og peber, og server det til marineret sild.
  2. Pisk sennep og olivenolie sammen med lidt vineddike og hakket dild. Dryp det over skivede kogte og afkølede rødbeder. Smager skønt til frikadeller eller juleribbensstegen.
  3. Rør halvt sennep og halvt flydende honning sammen. Rør lidt hakket rød chili i. Server til røget laks.
  4. Server sennep rørt med lidt fintreven appelsinskal af en usprøjtet appelsin til en god lagret ost sammen med rødløg i skiver.
  5. Server sennep rørt med hakkede kapers til en flæskestegsmad.
Se, hvad vi ellers skriver om: Julefrokost-mad og Julemad