Mikkel Weng Karlsen Annelise Hartmann Eskesen

Foto: Mikkel Tjellesen Ombygningen krævede hjælp af arkitektfirmaet Werkt og VGS Tømrer & Snedker.

Rasmus og Annelise har fundet en god måde at få farve ind i sommerhuset ved Sjællands Odde

På en naturgrund på Sjællands Odde med store gran- og fyrretræer og med vandet 500 meter væk til begge sider, ligger det sorte træsommerhus, som journalist Annelise Hartmann Eskesen, 34, fotograf Rasmus Weng Karlsen, 35, og deres to børn nyder så ofte, de kan. Gerne med venner på besøg til hotdogs og god musik på terrassen.

Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
Mellem stammer og træer.

Hvad er jeres sommerhus for et sted?

"Det er en virkelig dejlig kontrast til vores hverdag i København, og vi tager herop så tit, vi kan. Vi har haft det, siden før børnene blev født, så det har været et fast holdepunkt i deres liv, som vi forhåbentlig stadig har, når de er voksne. Huset, der er fra 1968, ligger for enden af en lille blind vej, så det er meget uforstyrret og roligt. Det ligger på en naturgrund, som er ret kuperet og rodet med store fyrre- og grantræer og masser af krat. Alt vokser vildt, og der er næsten ikke noget at passe, hvilket er perfekt for os, da vi ikke kan finde ud af den slags."

Hvorfor valgte I Sjællands Odde?

"Rasmus tog mig med herop til nogle venner. Her er smukt og vildt med lyng og nåletræer overalt, roligt og ikke for fancy, og vi fik vildt meget lyst til selv at kigge på hus heroppe. Det var det tredje hus, vi så, og det solgte sig selv på en dejlig forårsdag i 2017."

LÆS OGSÅ: Nordisk landidyl i Lumsås: "Det her sommerhus er som at drømme"

Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
Ved skrivebordspladsen i soveværelset forsøgte Annelise og Rasmus at arbejde hjemmefra under første nedlukning med Eva hjemme fra børnehave. Det gik ikke så godt.
Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
Man sidder godt i stole og ved bord fra Million med udsigt til værk af Farshad Farzankia.

Hvad faldt I for?

"Huset, grunden og området, og at stranden ligger 10 minutters gang væk. Og så er her roligt og ikke så mange mennesker. Stranden er ikke en klassisk sandstrand, der er sten overalt, og på en travl sommerdag er der måske 20-30 mennesker ved badebroen."

"Det er også et sted, hvor man hilser på alle, man møder på sin gåtur, hvilket jeg ikke forstår, at man ikke gør noget mere i København. Det er vildt hyggeligt og skaber samhørighed. Det er meget lowkey på Sjællands Odde. Ingen dresser op for at gå en tur til bageren på hovedgaden, for der er ingen bager og ingen hovedgade! Folk cykler bare til stranden på en gammel havelåge iført badekåbe."

Hvad kan et sommerhus?

"Vi laver nogle andre ting i sommerhuset end derhjemme, hvor vi har en travl hverdag. Heroppe arbejder vi så lidt som muligt. Vi har prøvet, men det er svært med to børn, og det er meget federe ikke at tage pligter med herop. Det er også derfor, det er så dejligt at være her. Der er ikke rigtigt noget at lave heroppe, så man må være kreativ og finde på noget selv."

"Vi bager rigtig mange kageblandinger, Rasmus laver bål og steger ting og sager over det, og ellers kan man finde ham med en stor grilltang i hånden på terrassen i gang med at stege pølser på vores kæmpe grill. Vi går mange ture til stranden, kaster sten i vandet, plukker blomster, spiser madpakke og er generelt meget udenfor. Men vi ser selvfølgelig også mega meget iPad og spiser slik."

Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
I den fire meter lange sofa, som vender ud mod haven, kan man sidde og holde øje med naturen. Og så er den smart, fordi der er opbevaring under madrasserne
Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
I husets største rum kan man både tegne med tuscher, lave mad og slappe af. Evas hyggestol er købt på et loppemarked i Vig, lænestolen er et arvestykke, og fotografiet på bagvæggen har Rasmus taget på Mallorca.

Hvad er det første, I gør, når I kommer herop?

"Sætter børnene til at se iPad, så vi kan tømme bilen, tænder for vandet i brønden og tænder op i brændeovnen. Og bagefter siger vi hej til vores nabo Tina."

Er der noget I gør heroppe, som I aldrig ville gøre hjemme i København?

"Vi går i det samme joggingtøj hver dag og går ikke så tit i bad, haha. Man bliver ret hurtigt ligeglad med den slags heroppe."

Hvad har I gjort jer af tanker om indretningen?

"Vi har valgt at have birkefiner på alle væggene, selv om mange synes, det ser lidt ufærdigt ud og spørger, hvornår vi skal have dem filtet og malet. Men vi er selv ret godt tilfredse med det konsekvente trælook. Vi har forsøgt at få noget farve ind ved at tilføje en gul indbygget sofa, der er fire meter lang og rigtig god at hænge ud på, og et rødt køkkenbord. Møblerne er en god blanding af nyt og gammelt."

Hvordan har I sat jeres præg på huset?

"For et par år siden besluttede vi at bygge ud, så nu har vi lidt over 80 kvadratmeter, hvilket er rimelig stort for et sommerhus. Huset er bygget op omkring ét stort rum, som før bestod af to små soveværelser, et køkken og en stue. Det hele er blevet mere åbent nu, hvilket er virkelig dejligt at være i, for så kan vi alle være sammen i samme rum, selv om nogen arbejder, nogen laver mad og andre leger på gulvet."

Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
Bålplads og en kano, der fulgte med huset.
Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
Sten på taget og hængekøje fra Trævarefabrikernes Udsalg, som Eva elsker at ligge i og se tegnefilm med dyne på.

LÆS OGSÅ: ”Da de andre ønskede sig skateboards og penge i konfirmationsgave, ønskede jeg mig Arne Jacobsen-stole”

"Derudover er der bygget to soveværelser til. Vi valgte også, med råd fra arkitekten, at bygge en gigantisk terrasse, hvis grundplan næsten er dobbelt så stort som selve huset. Den går hele vejen rundt om huset, hvilket også er fedt for børnene, der kan løbe, gå med gåvogn og stå på løbehjul på den. Men det gør også at huset, især når det er varmt, og man kan åbne alle døre, føles meget større."

"På bagsiden er der morgensol, så der spiser vi morgenmad, og så rykker vi ellers rundt om huset alt efter, hvor solen står. Vi har en masse fyrretræer på grunden og ville gerne bevare så mange som muligt, så flere steder er der savet hul til dem i terrassen, så træerne skyder op igennem. Det gør det hele mere grønt, hyggeligt og frodigt."

Er der noget I drømmer om at anskaffe jer hertil?

"Børnene drømmer om en trampolin, og vi skal til at plante lidt mere på grunden og rundt om terrassen, men vi har ingen forstand på den slags, og dådyrene spiser det meste. Sidste år satte vi nogle roser ud, og de var væk næste morgen. Så vi skal finde nogle planter, der ikke kræver for meget, og som ikke smager for lækkert for dådyr."

Er der et projekt på vej?

"Rasmus planlægger et lækkert skovanneks omme bag ved bålpladsen, hvor vores gæster kan bo, og han kan få en lille arbejdsplads med meget lysindfald."

Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
Ikea-køkkenet har fået træfronter og rød linoleumsbordplade, og emhætten er droppet til fordel for åbne vinduer og frisk luft.
Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
Her bor Annelise, Rasmus, Eva på tre år og Jens på et år.

Hvordan ser en sommerdag heroppe ud?

"Vi går på stranden et par gange og bader, går måske en tur til iskiosken, får gæster og griller om aftenen."

Hvad laver I, når det regner?

"Ser Ramasjang, tegner og bager, går tur med regntøj på eller tager til Nykøbing Sjælland og shopper."

Hvad er jeres yndlingsbeskæftigelse i området?

"At gå tur. Det er dejligt i al slags vejr, og så længe vi har snacks med, kan vi godt lokke vores børn med. Der er ingen legepladser i nærheden, men så tager vi bare en lille udflugt til nogle venners hus, hvor der er en kæmpe trampolin i haven, og så går der en halv dag med det."

Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
Få ting slår en god middagslur under åben himmel.
Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
Spejlet med en malerklat er fra RiRa Objects x Sabine Marcelis.

Får I ofte gæster heroppe?

"Vi var lidt nervøse for, om folk gad komme den lange vej, men det er intet problem at lokke gæster herop. Det virker til, at alle trænger til en weekend ude af byen. Og det er dejligt, når folk bliver og sover, for så kan vi være sammen i længere tid og komme lidt mere i dybden, end når vi bare drikker en kaffe sammen på en café i byen i en halv time."

Hvad serverer I for dem?

"Vi får virkelig tit bare hotdogs på grillen, som Rasmus styrer under vores kulørte lamper. Han står også for musikken, som hænger i en højttaler under tagspærene udenfor. Og så eksperimenterer vi med forskellig slags fisk fra fiskemanden, hvor alt smager godt, masser af snacks og kaffe med sødmælk."

LÆS OGSÅ: "Vi lavede en regel, da vi købte sommerhuset: at prioritere brugt og udvælge nøje

Hvad skal du læse denne sommer?

"Hvis jeg er heldig, får jeg læst et par magasinartikler og lidt avis."

Hvad er den perfekte sommerdrink?

"En god, kold Aperol Spritz, Kronenbourg-øl eller en hvidvin ved navn Jørgen, som er lavet på vingården Ørnberg en halv kilometer væk."

Rasmus Weng Karlsen og Annelise Hartmann Eskesen sommerhus
God musik og kulørte lamper fra Silvan.

Annelise og Rasmus' tips til Odsherred

Birkemosegaard

En gårdbutik, hvor man har lyst til at købe alt. Man skal stå tidligt op, hvis man skal have fat i et lækkert franskbrød om morgenen, og vi køber altid gedeost i lage, friske æg, lidt grøntsager og måske en spegepølse. Birkemosegaard.dk

Nygaarden

En gårdbutik med en kæmpe have omme bagved med frugtplantage, hvor man selv kan plukke æbler og pærer, og med en stor legeplads og en traktor, som børn kan kravle op i, og en masse dyr. En god bondegårdsoplevelse. Nygaardenfrugt.dk

Havnebyens Kaffebar

Nogle entreprenante folk fra Berlin og København har købt et gammelt hus, istandsat det og åbnet en hyggelig lille café, hvor du kan få en god kop kaffe plus det løse. Nogle af deres venner har åbnet en kiosk lige rundt om hjørnet, som vi også glæder os til at besøge. Havnebyenskaffebar.dk og @kioskenpåodden

Vig Loppemarked

Der er åbent hver lørdag, og der er altid mange gode fund. Vigmarked.dk

Fiskemanden i Havnebyen

Der er altid mega lang kø, men det er ventetiden værd, for alt smager godt. Oddenfisk.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Sommerhus, Ferie i Danmark og Boligindretning